Δεκάδες βάρκες φτάνουν από χθες ξανά στη Λέσβο

Δεκάδες βάρκες φτάνουν από χθες ξανά στη Λέσβο

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά την ολιγοήμερη ανάπαυλα χθες, βοηθούντος του καιρού, περισσότερες από 60 βάρκες με μετανάστες έφτασαν στη Λέσβο. Πάντως, η προσωρινή διακοπή των ροών έδωσε τη δυνατότητα μεταφοράς του κέντρου φιλοξενίας από το κλειστό γυμναστήριο Γαλατσίου, που σταμάτησε να λειτουργεί, στο Τάε Κβον Ντο. Η δομή στον Ελαιώνα χθες φιλοξενούσε μόνο 200 άτομα, ενώ το Ελληνικό ήταν άδειο. Η αλλαγή χώρου εντάσσεται στο σχέδιο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής να λειτουργούν κάποιοι χώροι στην Αττική εναλλάξ έως ότου δημιουργηθούν μονιμότερες εγκαταστάσεις.

Χθες, τη Λέσβο επισκέφτηκαν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Νίκος Ξυδάκης, και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, οι οποίοι συνόδευσαν στο νησί τους πρέσβεις των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Mάλιστα, μόλις οι επισκέπτες βγήκαν από το αεροπλάνο είδαν βάρκες με πρόσφυγες να προσεγγίζουν τις ακτές κοντά στο αεροδρόμιο, από τις οποίες αποβιβάζονταν γυναίκες με βρέφη και παιδιά, εξαντλημένοι και βρεγμένοι έως το κόκαλο. Το «από μηχανής» περιστατικό λειτούργησε καταλυτικά, καθώς οι επισκέπτες διαπίστωσαν με έκπληξη την κατάσταση που επικρατεί στο νησί, καθημερινά. Στόχος της επίσκεψης ήταν, όπως δήλωσε στην «Κ» η υποστράτηγος, προϊσταμένη του κλάδου αλλοδαπών και προστασίας συνόρων της Ελληνικής Αστυνομίας, Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, «οι άνθρωποι αυτοί να δουν από κοντά τι συμβαίνει και πώς ακριβώς γίνεται η καταγραφή και ταυτοποίηση, και να μεταφέρουν στις χώρες τους το μήνυμα ότι το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό».

Τρία σημεία καταγραφής

Από χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν πολλές φορές εκφραστεί ενστάσεις για τον τρόπο που γίνεται η καταγραφή και ταυτοποίηση στα νησιά, αλλά και συγκεκριμένες κατηγορίες που αφορούν τη μη καταγραφή ατόμων. Η οργάνωση μιας συντεταγμένης ξενάγησης ειδικά στη Λέσβο, όπου εντός των επόμενων δύο εβδομάδων αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία το hotspot στη Μόρια, ήταν μια προσπάθεια από την πλευρά της κυβέρνησης να λυθούν οι όποιες παρανοήσεις αλλά και αντιρρήσεις. Σύντομα στη Μόρια θα μπορούν να λειτουργήσουν τρία σημεία καταγραφής, στα οποία θα μπορούν ημερησίως να καταγράφονται 1.000-1.500 άτομα, προσέθεσε η κ. Τσιριγώτη.

Η ομάδα, επίσης, με σκάφος του λιμενικού, έπλευσε στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας προκειμένου να καταδειχθεί «πόσο ευάλωτη είναι η οριογραμμή μας», σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Ανάμεσα στα σκάφη που έφτασαν χθες στη Λέσβο αποβιβάζοντας στους συνήθεις ρυθμούς εκατοντάδες μετανάστες, ήταν κι ένα ιστιοφόρο που μετέφερε 140 μετανάστες από την Τουρκία. Οι επιβάτες πλήρωσαν σύμφωνα με δηλώσεις τους 3.000 ευρώ έκαστος για να ταξιδέψουν με ασφάλεια. Στο Πλωμάρι και στον κόλπο της Καλλονής ξεβράστηκαν χθες δύο πτώματα τα οποία μεταφέρθηκαν στο νεκροτομείο Μυτιλήνης για νεκροψία – νεκροτομή, ώστε να εξακριβωθούν τα ακριβή αίτια του θανάτου τους. Οι Αρχές αναφέρουν ως παράξενο στοιχείο το γεγονός ότι το ένα από τα δύο πτώματα φορούσε βατραχοπέδιλα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή