Λιγότερα κρούσματα AIDS σε τοξικομανείς το 2015

Λιγότερα κρούσματα AIDS σε τοξικομανείς το 2015

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περαιτέρω μείωση των νέων κρουσμάτων λοίμωξης από τον ιό του AIDS σε χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών καταγράφεται στη χώρα μας το 2015, ενώ ο συνολικός αριθμός των νέων περιστατικών στον γενικό πληθυσμό αναμένεται να κυμανθεί στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.

Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, τους πρώτους δέκα μήνες του 2015 δηλώθηκαν στο ΚΕΕΛΠΝΟ 667 HIV λοιμώξεις, ή αλλιώς 6,2 νέες λοιμώξεις ανά 100.000 πληθυσμού, εκ των οποίων οι 590 αφορούσαν σε άνδρες και οι 77 σε γυναίκες. Παρόμοια ήταν η εικόνα και πέρυσι, όπου το δεκάμηνο Ιαν.-Οκτ. 2014 δηλώθηκαν 6,3 νέες λοιμώξεις ΗΙV ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS, αναμένεται έως το τέλος του έτους να έχουν δηλωθεί συνολικά 850 νέα κρούσματα.

Και εφέτος καταγράφεται μείωση στον αριθμό των περιστατικών που αφορούν σε χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών. Μετά την επιδημία AIDS που σημειώθηκε την περίοδο 2011-2013, με κορύφωση το 2012, όταν το πρώτο δεκάμηνο οι μισές δηλώσεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ αφορούσαν σε χρήστες ναρκωτικών (514 νέες δηλώσεις), εφέτος έως και το τέλος Οκτωβρίου τα αντίστοιχα νέα περιστατικά ήταν 71 και αφορούσαν το 10,6% των νέων λοιμώξεων ΗΙV. Τα περισσότερα νέα κρούσματα που δηλώθηκαν το 2015 (329 ή 49,3%) αφορούν σε μολύνσεις μέσω απροφύλακτης σεξουαλικής επαφής μεταξύ ανδρών. Σύμφωνα πάντως με τους ειδικούς του ΚΕΕΛΠΝΟ, «μπορεί τα μηνύματα που προκύπτουν όσον αφορά τον πληθυσμό των χρηστών ουσιών να είναι θετικά, αλλά δεν μπορεί να υπάρξει κανένας εφησυχασμός».

Συνολικά, όλα τα χρόνια υποχρεωτικής δήλωσης των λοιμώξεων από τον ιό του AIDS έχουν καταγραφεί στο ΚΕΕΛΠΝΟ 15.109 περιστατικά. Από το σύνολο αυτών 3.782 έχουν εμφανίσει AIDS, 2.562 έχουν πεθάνει και περίπου 7.700 βρίσκονται υπό αντιρετροϊκή θεραπεία.

Την πάγια θέση της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS, ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί μία μεγάλη κεντρική υγειονομική δομή στο κέντρο της Αθήνας, που να παρακολουθεί και να αντιμετωπίζει ιατρικά τους οροθετικούς χρήστες ναρκωτικών, επανέλαβε χθες ο πρόεδρος της Εταιρείας Μάριος Λαζανάς, με αφορμή το 27ο Πανελλήνιο Συνέδριο AIDS (27-29 Νοεμβρίου, ξενοδοχείο Divani Caravel). Οπως σημείωσε, οι συμβατικές μονάδες ειδικών λοιμώξεων (ΜΕΛ) δεν διαθέτουν το απαραίτητο προσωπικό για να αντιμετωπίζουν αυτά τα πιο δύσκολα περιστατικά. Για συνεχή επιδείνωση των προβλημάτων στελέχωσης των Μονάδων Ειδικών Λοιμώξεων (ΜΕΛ) των νοσοκομείων έκανε λόγο ο διευθυντής ΜΕΛ του νοσοκομείου «Ανδρέας Συγγρός» Βασίλης Παπαρίζος. Ο ίδιος μάλιστα ανέφερε ότι υπάρχουν νοσοκομεία όπως το ΑΧΕΠΑ, το Λαϊκό και το Συγγρού, τα οποία κατά διαστήματα αδυνατούν να χορηγήσουν αντιρετροϊκή θεραπεία στους ασθενείς τους, λόγω «εξάντλησης» των κονδυλίων των νοσοκομείων για φάρμακα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή