Διερεύνηση της λίστας «Μπόργιανς»

Διερεύνηση της λίστας «Μπόργιανς»

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την άμεση και ταχύτατη διερεύνηση της λίστας «Μπόργιανς», που περιλαμβάνει περίπου 10.000 καταθέτες στην τράπεζα UBS το 2006 και το 2008, οι καταθέσεις των οποίων ξεπερνούν τα 6,5 δισ. ευρώ, δρομολογεί η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Εκτίμηση αλλά κυρίως «ελπίδα» του υπουργείου και των συναρμόδιων για τη διερεύνησή της θεσμών και οργάνων είναι ότι η δημοσιοποίηση παραλαβής της λίστας θα έχει ως αποτέλεσμα πολλοί να εμφανιστούν αυτοβούλως στις αρχές για να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητες, εκμεταλλευόμενοι και το υπάρχον νομικό πλαίσιο φορολογικής αμνήστευσης, το οποίο μάλιστα αναμένεται να ενισχυθεί.

Στο υπουργείο Δικαιοσύνης πραγματοποιήθηκε χθες ευρεία σύσκεψη υπό τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, αρμόδιο για θέματα Διαφθοράς Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, με τη συμμετοχή του οικονομικού εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου, των εισαγγελέων που συμμετέχουν στην ομάδα εργασίας για τη συμφωνία με τη Ρηνανία-Βεστφαλία (Ελένη Τουλουπάκη και Ιωάννη Δραγάτση), τον γ.γ. Καταπολέμησης της Διαφθοράς Γ. Βασιλειάδη, υπηρεσιακών παραγόντων της Γ.Γ. Καταπολέμησης της Διαφθοράς και υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η ενίσχυση των οικονομικών εισαγγελέων και αναμένεται άμεσα να τοποθετηθεί και άλλος επίκουρος οικονομικός εισαγγελέας καθώς και εξειδικευμένο προσωπικό για να συνδράμουν τους υπάρχοντες. Παράλληλα αποφασίστηκε να γίνονται τακτικές συναντήσεις της ομάδας.

Η λίστα παρελήφθη από την ελληνική κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα και περιλαμβάνει πάνω από 10.000 Ελληνες με καταθέσεις συνολικού ύψους 6,5 δισ. ευρώ στο εξωτερικό. Οπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές στην «Κ», η διαδικασία ταυτοποίησης των 10.000 ΑΦΜ που περιλαμβάνονται στη λίστα είναι τυπική και μπορεί να ολοκληρωθεί ταχύτατα. Τα αποτελέσματα της διασταύρωσης αναμένονται με εξαιρετικό ενδιαφέρον, δεδομένου ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, στη λίστα περιλαμβάνονται αρκετές καταθέσεις που κυμαίνονται από 14 έως και 50 εκατομμύρια ευρώ, ενώ είναι εκατοντάδες οι καταθέσεις ποσών μέχρι 2 εκατομμύρια ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή