Ντέιβιντ Πιρς: «Η ελληνική κυβέρνηση να δημιουργήσει κίνητρα για ξένες επενδύσεις»

Ντέιβιντ Πιρς: «Η ελληνική κυβέρνηση να δημιουργήσει κίνητρα για ξένες επενδύσεις»

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανάγκη να προσελκύσει μεγάλες ξένες επενδύσεις και να τηρήσει τις δεσμεύσεις της τόνισε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Ελλάδα Ντέιβιντ Πιρς.

«Ειναι απαραίτητο η κυβερνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, να φανεί συνεπής στις πληρωμές όσων έχει συμφωνήσει και να δημιουργήσει κίνητρα για σημαντικές ξένες επενδύσεις», έγραψε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα, σε ομιλία του τάχθηκε υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ενώ υπογράμμισε τη σημασία της Ελλάδας ως ενεργειακός κόμβος για την Ευρώπη (με μείωση της εξάρτησης από το ρώσικο φυσικό αέριο), αλλά και για το διαμετακομιστικό εμπόριο. 

Μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου "Η Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας", με θέμα "Επενδύσεις και Ανάπτυξη: Διαμορφώνοντας ένα Εθνικό Σχέδιο", που πραγματοποιείται σε ξενοδοχείο στην Αθήνα, ο Αμερικανός πρέσβης σημείωσε ότι οι ΗΠΑ «παραμένουν αισιόδοξες για την πορεία της χώρας» και ότι παραμένουν στο πλευρό της στην προσπάθεια που καταβάλλεται, σημειώνοντας μάλιστα ότι ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει δείξει πολλές φορές ότι στέκει αρωγός στην προσπάθεια της χώρας, κατανοεί το ανθρωπιστικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από την κρίση και περιμένει ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες της χώρας με τους θεσμούς. 

Συμπλήρωσε ότι οι Ε.Ε. είναι βασικός εταίρος για την ΗΠΑ και πρόσθεσε: «Για να προσελκυστούν επενδύσεις βασικό είναι να τιμά κάποιος τις δεσμεύσεις του. Εάν δημιουργεί κίνητρα για ιδιωτικές επενδύσεις, τότε είναι έτοιμη η χώρα για να γίνουν οι επενδύσεις, αλλά αυτό να υποστηριχθεί με πράξεις όχι με λόγια».

Επισήμανε ιδιαίτερα τη γεωγραφική θέση της Ελλάδας, όχι μόνο για τον τουρισμό, αλλά για την στρατηγική της σημασία μεταξύ Ασίας Αφρικής και Ευρώπης -αναφέροντας ως παράδειγμα τον πόλεμο κατά των ναρκωτικών, αλλά και τον πόλεμο στη Συρία-, καθώς και την ενεργειακή σημασία αυτής της θέσης για όλη την Ευρώπη. Όπως είπε, η Ελλάδα μπορεί να γίνει πυλώνας για να περάσει το κασπιακό αέριο στην Ευρώπη, αλλά -συμπλήρωσε- και η ίδια η Ελλάδα «μπορεί να είναι λιγότερο εξαρτώμενη από το ρωσικό αέριο με προαγωγή εσωτερικών πόρων, όπως η εξόρυξη υδρογονανθράκων από θαλάσσιες εξέδρες, αλλά και από την ξηρά».

Ακόμη αναφέρθηκε στα οφέλη για την Ελλάδα από την επικύρωση της διατλαντικής συμφωνίας εμπορίου. Ο κ. Πιρς σημείωσε ότι είναι κεφαλαιώδους σημασίας για νέους και παλιούς επενδυτές η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη. «Βγαίνει η Ελλάδα από τη δίνη της κρίσης και εύχομαι η χώρα να ξαναβρεί τον ρυθμό της προς την ανάπτυξη και σταθερότητα», κατέληξε ο Αμερικανός πρέσβης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT