Εναρξη εθνικού διαλόγου για παιδεία, με… αποχωρήσεις

Εναρξη εθνικού διαλόγου για παιδεία, με… αποχωρήσεις

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο εθνικός διάλογος άρχισε με γκάφες του Αντώνη Λιάκου και… τάσεις αποχώρησης και απαξίωσής του από όλες τις πλευρές. Οχι μόνο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης που εξαρχής είχαν διατυπώσει τις ενστάσεις τους, αλλά και από τους διοργανωτές του. Και αυτό, διότι χθες ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης έμεινε μόλις ένα δεκαπεντάλεπτο στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, ενώ δεχόταν επικρίσεις διότι θα καταθέσει εκτός διαλόγου κρίσιμα νομοσχέδια για τα ΑΕΙ, την έρευνα και την επιλογή στελεχών εκπαίδευσης. Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής της 36μελούς Επιτροπής Σοφών Αντώνης Λιάκος, πριν καν οριστεί η ατζέντα των συζητήσεων, σε συνέντευξή του (ρ/σ Στο Κόκκινο) έριχνε… μικρές βόμβες για την αλλαγή του εξεταστικού συστήματος εισαγωγής στα ΑΕΙ. Ο κ. Φίλης και ο κ. Λιάκος δεν έλεγαν την περασμένη Πέμπτη ότι η μεταρρύθμιση θα αρχίσει από κάτω και όχι από το δημοφιλές θέμα, το εξεταστικό; Χθες, ο κ. Λιάκος ανέφερε ότι εξετάσεις εισαγωγής θα υπάρχουν μόνο σε λίγες σχολές ενώ μίλησε για επιλογή των 18χρονων που αγωνιούν για μια θέση στα ΑΕΙ με κριτήρια που δεν θα σχετίζονται με την προηγούμενη γνώση. Η σπουδή του κ. Λιάκου να προχωρήσει σε δηλώσεις για πιθανές αλλαγές στο εξεταστικό προκαλεί οξύτατες αντιδράσεις μελών της επιτροπής.

Ειδικότερα, ο κ. Φίλης χθες ανακοίνωσε ότι και η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής θα μετάσχει στον διάλογο, ο οποίος θα διεξαχθεί και στο Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας και στην Επιτροπή Σοφών. Ωστόσο, καθώς ο κ. Φίλης αποχώρησε γρήγορα χωρίς να παρουσιάσει κάτι νεότερο απ’ όσα είπε την περασμένη Πέμπτη, η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε σε μία ώρα, με την αντιπολίτευση αρνητική. Ενδεικτικά, ο τομεάρχης Παιδείας της Ν.Δ. Θ. Φορτσάκης έχει χαρακτηρίσει τον διάλογο «προβληματικό» ως προς τη διασφάλιση της αντικειμενικότητας της Επιτροπής Σοφών (τα περισσότερα μέλη πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ). Από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ο Δ. Κωνσταντόπουλος κατηγόρησε τον κ. Φίλη ότι «επικαλείται κατ’ επίφασιν τον διάλογο και εκπρόθεσμα καταθέτει, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου “Βοσκήσιμες γαίες της Ελλάδος”, τροπολογίες για τα στελέχη εκπαίδευσης, τους αναπληρωτές, με τρόπο τυχοδιωκτικό και αιφνιδιαστικό». «Τελικά ο διάλογος πήγε περίπατο… στις βοσκήσιμες γαίες! Ο υπουργός απλά πέρασε μια βόλτα για λίγα λεπτά προσπαθώντας να πείσει για την αναγκαιότητα του διαλόγου, και αμέσως μετά μετέβη στην Ολομέλεια και κατέθεσε δύο εκπρόθεσμες τροπολογίες όπου αλλάζει άρδην τον τρόπο επιλογής των διευθυντών εκπαίδευσης εισάγοντας πάλι τη συνέντευξη», ανέφερε ο Γιώργος Μαυρωτάς από το Ποτάμι.

Οσο για τον κ. Λιάκο, η ΟΝΝΕΔ τον κατηγόρησε ως αρνητή της Ιστορίας καθώς «έχει αρνηθεί τη Γενοκτονία των Ποντίων, χαρακτηρίζει “τζιχαντιστές” τους Μακεδονομάχους, επαναφέρει την απαράδεκτη ρητορική της κ. Ρεπούση περί “συνωστισμού” στη Σμύρνη». Ο ίδιος, στον ρ/σ Στο Κόκκινο, ανέφερε ότι μόνο για λίγες σχολές ΑΕΙ χρειάζεται να γίνονται εξετάσεις εισαγωγής. Επίσης, στην εισαγωγή θα μετρούν κριτήρια, στη διαμόρφωση των οποίων θα μετάσχουν και τα ΑΕΙ. Η «Κ» απευθύνθηκε σε μέλος της Επιτροπής Σοφών που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, το οποίο δήλωσε: «Δεν έχω ιδέα πότε θα συνεδριάσουμε και τι θα κάνουμε. Δεν είναι σοβαρό να πετάει ο καθένας απόψεις εδώ κι εκεί».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή