Πεδίο μάχης η Ειδομένη, κάθε μέρα επεισόδια

Πεδίο μάχης η Ειδομένη, κάθε μέρα επεισόδια

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΙΔΟΜΕΝΗ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Κάθε μέρα που περνάει, ο κλοιός στην Ειδομένη σφίγγει όλο και περισσότερο. Ποιος και πώς θα δώσει λύση στο αδιέξοδο που έχει προκληθεί από τη συσσώρευση χιλιάδων απελπισμένων προσφύγων και οικονομικών μεταναστών, που είναι έτοιμοι μέσα στην απόγνωσή τους, γιατί δεν μπορούν να περάσουν στα σύνορα, «να φάει ο ένας τον άλλον»;

Θα στείλει τα ΜΑΤ για να ανοίξουν τη σιδηροδρομική γραμμή, την οποία κρατούν αποκλεισμένη, οπλισμένοι με μαχαίρια, ρόπαλα και πέτρες, Ιρανοί, Πακιστανοί, Μαροκινοί κ.ά., αποφασισμένοι, όπως δηλώνουν, να πεθάνουν εάν δεν τους επιτραπεί η διέλευση μαζί με τους πολεμικούς πρόσφυγες, ενδεχόμενο που δεν συζητούν καν οι Αρχές των Σκοπίων; Πώς θα απελευθερωθούν οι χιλιάδες Σύροι, Ιρακινοί και Αφγανοί από την ομηρία στην οποία τους έχουν υποχρεώσει οι μετανάστες, που τους εμποδίζουν να συνεχίσουν καθότι θεωρούνται νόμιμοι; Τι θα γίνει εάν οι αγανακτισμένοι πρόσφυγες πολέμου στραφούν δυναμικά εναντίον των μεταναστών, θεωρώντας τους αποκλειστικούς υπαίτιους για την ταλαιπωρία τους; Σε όσους και αν θέσαμε αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα, κανείς δεν ήταν σε θέση να απαντήσει. Το μόνο που μας έλεγαν ήταν ότι δεν υπάρχει κανένας κεντρικός σχεδιασμός ή, τουλάχιστον, δεν έχουν ενημερωθεί οι ίδιοι για το τι μέλλει γενέσθαι.

«Δεν υπάρχει κανένας συντονισμός από την κυβέρνηση, ουδείς ενδιαφέρεται, αυτοσχεδιάζουμε από μόνοι μας, αλλά όπως βλέπετε η κατάσταση χειροτερεύει», λέει η πρόεδρος του κοινοτικού διαμερίσματος Ειδομένης, Ξανθίππη Σουπλη, που δηλώνει απογοητευμένη. «Αρχίζει να εξεγείρεται και η τοπική κοινωνία, βλέποντας ότι άρχισαν να κλέβουν και να μπαίνουν στα σπίτια. Θα έχουμε άσχημες εξελίξεις»,τονίζει.

Οι πάντες σε αυτήν τη στενή λωρίδα γης γύρω από τον μεθοριακό σταθμό έχουν λάβει θέσεις «μάχης» και εάν δεν γίνει κάτι για να εκτονωθεί η συσσωρευμένη «εύφλεκτη ύλη», η έκρηξη δεν θα αργήσει. Εξι χιλιάδες άνθρωποι ήταν καθηλωμένοι χθες στις δύο πλευρές της σιδηροδρομική γραμμής και ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί, αφού προς τα Σκόπια δεν περνάει κανείς, ενώ καταφθάνουν κατά εκατοντάδες ή και χιλιάδες καθημερινά και άλλοι από την Αθήνα. Η αστυνομία έχει αποκλείσει την πρόσβαση των οχημάτων προς τον σταθμό, όμως τα λεωφορεία αδειάζουν λίγα χιλιόμετρα παρακάτω στο χωριό Εύζωνοι και οι πρόσφυγες και οι μετανάστες προσεγγίζουν πεζή τα σύνορα.

Δυνάμεις των ΜΑΤ έχουν παραταχθεί ανάμεσα στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, που συγκρούονται με ξύλα και μαχαίρια, σε κάθε ευκαιρία. Μερικές δεκάδες Ιρανοί και Μαροκινοί έχουν ταμπουρωθεί στην έξοδο προς την ΠΓΔΜ αποκλείοντας κάθε διέλευση προσφύγων και χιλιάδες άλλοι είναι έτοιμοι να τους υπερασπιστούν εάν η αστυνομία επιχειρήσει να τους απομακρύνει με τη βία.

Τις νύχτες, πεινασμένοι και εξαγριωμένοι μετανάστες αποδύονται σε λεηλασίες και καταστροφές εγκαταστάσεων ανθρωπιστικών οργανώσεων, οι οποίες εγκαταλείπουν την περιοχή, δίχως να τους εμποδίζει κανείς, προφανώς για να αποφευχθεί μια γενικευμένη σύρραξη. Οι ώρες είναι κρίσιμες και τα νεύρα τεντώνουν όλο και πιο πολύ στη σκέψη ότι δεν διαφαίνεται προοπτική.

Πρόσφυγες και οικονομικοί μετανάστες ένα πράγμα θέλουν: να περάσουν στην ΠΓΔΜ και από εκεί να συνεχίσουν. Ελάχιστοι ήταν οι μετανάστες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της κυβέρνησης να επιστρέψουν από την Ειδομένη στην Αθήνα με μία αμαξοστοιχία και δύο λεωφορεία. Η συντριπτική πλειονότητα παραμένει στη σιδηροδρομική γραμμή αρνούμενη να απεμπολήσει τις έστω αμυδρές ελπίδες να συνεχίσει. Πόσο θα αντέξουν; Κάνεις δεν γνωρίζει. Πολλοί εκτιμούν πως η κυβέρνηση άργησε να αντιδράσει και, πλέον, έχει χάσει το παιχνίδι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή