Ενστολος, εισπράκτορας μπράβων

Ενστολος, εισπράκτορας μπράβων

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρεις αστυνομικοί κατηγορούνται για συμμετοχή σε κυκλώματα μπράβων που εξάρθρωσαν το τμήμα Δίωξης Εκβιαστών της Ασφάλειας. Υπηρετούσαν στην Κρατική Ασφάλεια, την Ασφάλεια Νοτιοανατολικής Αττικής και την Τροχαία. Ο ένας από τους επίορκους είχε ρόλο εισπράκτορα της ομάδας, καθώς συγκέντρωνε χρήματα για «προστασία» από καταστηματάρχες – θύματα. Στο παρελθόν έχει κατηγορηθεί για ληστεία, ωστόσο απηλλάγη και παρέμεινε στο Σώμα. Στους άλλους δύο συναδέλφους του αποδίδεται περιφερειακός ρόλος. Κατηγορούνται ότι εκμεταλλεύτηκαν την ιδιότητά τους και παρείχαν «ευαίσθητες» πληροφορίες στις ομάδες των «μπράβων».

Κατά την επιχείρηση του τμήματος Δίωξης Εκβιαστών συνελήφθησαν συνολικά 21 άτομα. Κατηγορούνται ότι συγκροτούσαν τρεις αυτόνομες σπείρες, που όμως συνεργάζονταν μεταξύ τους. Πωλούσαν προστασία σε περίπου 150 καταστήματα σε διάφορες περιοχές της Αττικής, τα περισσότερα στο Γκάζι, τη Γλυφάδα και αλλού. Εισέπρατταν ποσά που κυμαίνονταν από 300 έως 500 ευρώ τον μήνα για «προστασία», ενώ σε αρκετές περιπτώσεις αναλάμβαναν ξυλοδαρμούς ιδιωτών επί πληρωμή.

Ταυτόχρονα, προέκυψε ανάμειξη των κατηγορουμένων και σε υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών και συγκεκριμένα κοκαΐνης. Μάλιστα, περαιτέρω έρευνα για το θέμα διεξάγει η υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Ασφάλειας.

Στις έρευνες στα σπίτια των συλληφθέντων βρέθηκαν 22.500 ευρώ σε μετρητά, ένα πιστόλι, φυσίγγια, τέσσερις σιδερογροθιές και ένα πτυσσόμενο κλομπ, αναβολικά χάπια, συσκευές ασύρματης επικοινωνίας κ.ά.

Και οι 21 συλληφθέντες (18 Ελληνες και 3 υπήκοοι Αλβανίας) έχουν απασχολήσει τις αστυνομικές αρχές στο παρελθόν για εκβιασμούς, διακίνηση ναρκωτικών, παράνομη οπλοκατοχή κ.ά. Ενδεικτικά, ο φερόμενος ως επικεφαλής της μιας από τις τρεις ομάδες έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν για τον κατά παραγγελία ξυλοδαρμό του πρώην διαιτητή Κύρου Βασσάρα το 2010 στα Καμίνια, ενώ ποινικό παρελθόν έχουν και οι υπόλοιποι συλληφθέντες.

Στο πλαίσιο της έρευνας αστυνομικοί προχώρησαν σε άρση τηλεφωνικού απορρήτου αλλά και βιντεοσκόπηση των υπόπτων, ενώ απέσπασαν ένορκες καταθέσεις κατά των «μπράβων» από καταστηματάρχες, ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων, εστιατορίων κ.ο.κ. Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της ΓΑΔΑ, οι τρεις ομάδες δραστηριοποιούντο τουλάχιστον από το 2014, συνεργάζονταν μεταξύ τους, μοίραζαν τις περιοχές δραστηριοποίησης και τα καταστήματα στα οποία παρείχαν «προστασία».

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία – κακουργηματικού χαρακτήρα- για τα κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της εκβίασης κατ’ επάγγελμα, της κλοπής, της μαστροπείας, της πλαστογραφίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή