Μητρώο Επιτελικών Στελεχών έως και τον Φεβρουάριο

Μητρώο Επιτελικών Στελεχών έως και τον Φεβρουάριο

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του 2016 θα έχει συσταθεί το Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης. Πρόκειται για μια «δεξαμενή» με υπαλλήλους υψηλών προσόντων και εμπειρίας, οι οποίοι θα επιλέγονται από Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής (ΕΣΕ) προκειμένου να καλύψουν τις επιτελικές θέσεις σε νομικά πρόσωπα του Δημοσίου και συγκεκριμένα θέσεις γενικών γραμματέων και αναπληρωτών γενικών γραμματέων, προέδρων, διοικητών, διευθυνόντων συμβούλων και θέσεις μελών Δ.Σ. Από το Μητρώο θα καλύπτονται επίσης θέσεις αποσπασμένων υπαλλήλων Π.Ε. σε πολιτικά γραφεία, υπουργών, αναπληρωτών υπουργών, υφυπουργών, γενικών και ειδικών γραμματέων υπουργείων. Στόχος, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, είναι μέχρι τον Μάρτιο του 2016 να έχουν προκηρυχθεί οι κενές θέσεις και η κάλυψή τους να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον προσεχή Ιούνιο. Η όλη διαδικασία θα διενεργείται υπό την επίβλεψη του ΑΣΕΠ, αλλά και Ειδικού Συμβουλίου Επιλογής, το οποίο θα προτείνει τους πέντε επικρατέστερους για την εκάστοτε θέση. Η τελική επιλογή των προσώπων ωστόσο θα γίνεται από τον αρμόδιο υπουργό. Δικαίωμα συμμετοχής στο Μητρώο έχουν καθηγητές πανεπιστημίων της χώρας μας ή του εξωτερικού –εφόσον έχουν άριστη γνώση της ελληνικής–, μέλη ερευνητικών κέντρων και ινστιτούτων, δημόσιοι υπάλληλοι με βαθμό Α και επίδοση στην αξιολόγηση άνω του 75, οι οποίοι θα πρέπει να πληρούν παράλληλα μία από τις εξής προϋποθέσεις: να είναι κάτοχοι διδακτορικού, να είναι απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, να είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού, να έχουν διατελέσει προϊστάμενοι γενικής διεύθυνσης επί τρία έτη.

Το Μητρώο θα τηρείται ηλεκτρονικά από το ΑΣΕΠ, το οποίο σε περιπτώσεις πειθαρχικού αδικήματος που επισύρει την ποινή της οριστικής παύσης ή θέσης σε αυτοδίκαιη αργία θα μπορεί να διαγράφει το μέλος.

Η διαδικασία

Ο υπουργός στην αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτει το νομικό πρόσωπο, εκδίδει προκήρυξη, η οποία δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ και του υπουργείου. Το Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής αξιολογεί τα προσόντα των υποψηφίων και υποβάλλει στον υπουργό τους πέντε επικρατέστερους προκειμένου εκείνος να κάνει την τελική επιλογή. Για την επιλογή των υποψηφίων το ΕΣΕ λαμβάνει υπόψη τυπικά προσόντα, το επιστημονικό και ερευνητικό έργο και εν γένει την εμπειρία. Οι υποψήφιοι υποβάλλονται επίσης σε συνέντευξη, ενώ σε περίπτωση που κανένας υποψήφιος δεν κριθεί επαρκής ή δεν υπάρξει ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη θέση, τότε δημοσιεύεται πρόσκληση ενδιαφέροντος για υποψηφίους που δεν υπηρετούν στο Δημόσιο. Η θητεία των επιτυχόντων συνολικά δεν θα υπερβαίνει τα οκτώ χρόνια, ενώ θα πρέπει να παρακολουθούν υποχρεωτικά σεμινάρια επιμόρφωσης του ΕΚΔΔΑ. Οι διοικητές, πρόεδροι και διευθύνοντες σύμβουλοι του νομικού προσώπου θα πρέπει να υπογράφουν με τον αρμόδιο υπουργό συμφωνία δέσμευσης όπου θα περιγράφονται οι ποσοτικοί και ποιοτικοί στόχοι του κάθε φορέα.

Ως προς τις απολαβές, οι «επιτελείς» του Δημοσίου θα λαμβάνουν το σύνολο των αποδοχών της οργανικής τους θέσης, καθώς και επιμίσθιο το οποίο θα καθορίζεται με κοινή υπουργική απόφαση. Κομβικό ρόλο στη διαδικασία έχει το Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής, το οποίο συγκροτείται σε κάθε υπουργείο με απόφαση του υπουργού. Σε αυτό συμμετέχουν ένα μέλος του ΑΣΕΠ που λαμβάνει και θέση προέδρου, ένα μέλος ΔΕΠ ΑΕΙ ή ΤΕΙ, ένας πάρεδρος ή νομικός σύμβουλος του ΝΣΚ, ένας εκπρόσωπος του ΕΚΔΔΑ και ένας προϊστάμενος γενικής διεύθυνσης του εποπτεύοντος υπουργείου κατόπιν κλήρωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή