Αντιδράσεις φαρμακοποιών για το «λάθος» με ΜΗΣΥΦΑ

Αντιδράσεις φαρμακοποιών για το «λάθος» με ΜΗΣΥΦΑ

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναστάτωση στους φαρμακοποιούς προκαλεί η νέα υπουργική απόφαση για την τιμολόγηση των φαρμάκων, που ορίζει ότι από τις αρχές του 2016 «ανοίγει» η πόρτα για αυξήσεις στις τιμές των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Οι φαρμακοποιοί που τάσσονται κατά του μέτρου, υποστηρίζουν ότι και στην πρόσφατη απόφαση επαναλάμβανεται το λάθος του πρώην υπουργού Υγείας, αφού απελευθερώνει τις τιμές στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα ένα χρόνο νωρίτερα από το προβλεπόμενο στον «μνημονιακό» νόμο του 2014. Μάλιστα, για το θέμα αυτό ενημέρωσαν χθες εκπρόσωποι των φαρμακοποιών και τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό.

Ειδικότερα, στην υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ την περασμένη Δευτέρα, για την ανακοστολόγηση των φαρμάκων –με την οποία ενσωματώνεται στο σχετικό θεσμικό πλαίσιο η συμφωνία της ελληνικής πλευράς με τους δανειστές για τις περαιτέρω μειώσεις έως το 2018 των τιμών γενοσήμων και off patent φαρμάκων–, γίνεται ειδική αναφορά για την τιμή των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι η αναγραφόμενη στις συσκευασίες λιανική τιμή είναι η ενδεικτική ανώτατη έως την 1η Ιανουαρίου 2016. Με τη συγκεκριμένη διάταξη, το υπουργείο Υγείας «υιοθετεί» πλήρως προηγούμενη απόφαση που εξέδωσε το καλοκαίρι του 2014 ο Μάκης Βορίδης.

Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς το «λάθος», όπως είχε παραδεχθεί και ο πρώην υπουργός Υγείας, είναι ότι ο νόμος στον οποίο βασιζόταν η υπουργική απόφαση ανέφερε ότι οι σημερινές ανώτατες τιμές των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων ισχύουν έως το τέλος του 2016 και όχι έως το τέλος του 2015.

Εν τω μεταξύ, την αύξηση του ορίου δαπανών των νοσηλευτικών ιδρυμάτων και ιδίως αυτών που παρέχουν φαρμακευτικά σκευάσματα σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (π.χ. αντιρετροϊκά, ογκολογικά, αυξητική ορμόνη κ.ά.), ενέκρινε το υπουργείο Υγείας.

Ο λόγος για την κίνηση αυτή είναι να αντιμετωπιστούν οι σοβαρές ελλείψεις συγκεκριμένων φαρμάκων, που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα σε νοσοκομεία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε τρία νοσοκομεία Αθήνας και Θεσσαλονίκης έχουν παρουσιαστεί –σύμφωνα με καταγγελίες– ελλείψεις αντιρετροϊκών φαρμάκων που χορηγούνται σε άτομα που έχουν προσβληθεί από τον ιό του έιτζ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή