ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Πράσινο φως» για κάμερες μέσα σε συρμούς του μετρό

prasino-fos-gia-kameres-mesa-se-syrmoys-toy-metro-2113093

Την άδεια για την εγκατάσταση καμερών στο εσωτερικό 17 συρµών 3ης  γενιάς του µετρό της Αθήνας που κινούνται στις γραµµές 2 και 3 για λόγους ασφαλείας έδωσε κατά πλειοψηφία 5-3 η Αρχη για την προστασία Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα με την υπ. Αριθμόν 104/2015 17-03-2015 απόφασή της. 

Η απόφαση ελήφθη μετά από ερώτηµα της Αττικό Μετρό και της  ΣΤΑΣΥ που ζητούσαν να επιτραπεί η επέκταση του  υπάρχοντος συστήµατος βιντεοεπιτήρησης και εντός των συρµών του Μετρό της Αθήνας. Η Αρχή αν και κατά το παρελθόν (20130 είχε απορρίψει ανάλογο αίτημα με το σκεπτικό ότι θα έπρεπε να αναζητηθούν άλλα μέτρα  – π.χ προσωπικό ασφαλείας στους συρμούς – ) αυτή τη φορά έδωσε την άδεια ουσιαστικά για λόγους ασφαλείας. Μάλιστα επικαλείται έγγραφο του  Κέντρου Μελετών Ασφαλείας που αναφέρει: 

 – η ασφάλεια του συστήµατος µεταφορών πρέπει να έχει δύο κύριους στόχους: την πρόληψη πιθανών ανθρώπινων θυµάτων και τη µείωση των ζηµιών που θα προκληθούν από την βλάβη των εγκαταστάσεων και τη διακοπή των ζωτικών υπηρεσιών.

– τυχόν φυσικά µέτρα ασφάλειας (προσωπικό και διαδικασίες ασφάλειας) δεν µπορούν να αναπτυχθούν σε όλο το µήκος και εύρος του δικτύου.

– τα τεχνολογικά µέτρα ασφάλειας και ιδίως τα συστήµατα εικονοληψίας δεν µπορούννα αποτρέψουν στον απόλυτο βαθµό τροµοκρατικές επιθέσεις και άλλες σκόπιµεςπράξεις, αλλά µπορούν να αποθαρρύνουν σε σηµαντικό βαθµό ενέργειες ενάντια σε προστατευόµενους χώρους και να εξασφαλίσουν καθαρή, συνεχή και αξιόπιστη εικόνα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ή µείζονος περιστατικού µαζικών απωλειών σε δυσπρόσιτα ή έστω προσωρινώς απρόσιτα µέρη του δικτύου.