ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αγωνία του Δ. Αθηναίων για τις επιστροφές από την Ειδομένη

agonia-toy-d-athinaion-gia-tis-epistrofes-apo-tin-eidomeni-2113135

«Δεν υπάρχει δομή στην Αθήνα που να μπορεί να ανταποκριθεί στις επιστροφές από την Ειδομένη», τονίζει η αντιδήμαρχος Αθηναίων Νέλλη Παπαχελά, ενώ πούλμαν με μετανάστες από τα σύνορα φθάνουν καθημερινά στην πρωτεύουσα. Χθες το πρωί, πάντως, λόγω της επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι, ο οποίος, μάλιστα, επισκέφθηκε την περιοχή κοντά στην πλατεία Βικτωρίας, επί της πλατείας βρισκόταν μόνο μία οικογένεια μεταναστών.

Παρά τις προσπάθειες να πειστούν να αποχωρήσουν από την Ειδομένη όσοι δεν αναγνωρίζονται ως πρόσφυγες από την ΠΓΔΜ με βάση την εθνικότητα (όσοι δηλαδή δεν είναι Σύροι, Αφγανοί ή Ιρακινοί), ελάχιστοι αναλογικά το αποφασίζουν, ενώ πολλοί παραμένουν πάνω στις γραμμές του τρένου εμποδίζοντας την κυκλοφορία των συρμών.

Χθες, περίπου 1.500 μετανάστες βρίσκονταν στη συνοριογραμμή με τα Σκόπια, ενώ σε όλη τη γύρω περιοχή υπολογίζεται ότι παραμένουν, ελπίζοντας να μπορέσουν να περάσουν τα σύνορα, 6.000 άτομα. Ταυτόχρονα, λεωφορεία με μετανάστες από την Αθήνα περίμεναν στο Πολύκαστρο σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η ένταση.

Πάντως χθες, καθώς άνοιξαν και πάλι τα σύνορα για όσους αναγνωρίζονται ως πρόσφυγες από την ΠΓΔΜ, υπολογίζεται ότι πέρασαν περίπου 500 άτομα. Ο μέσος όρος διελεύσεων φθάνει τις 2.500 ημερησίως.

Αφίξεις στα νησιά

Παράλληλα, οι αφίξεις μεταναστών στα νησιά φθάνουν κατά μέσον όρο συνολικά τα 4.000-5.000 άτομα ημερησίως, ενώ παρατηρούνται αυξομειώσεις ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν. Στη Λέσβο τις τελευταίες τρεις ημέρες έφθαναν καθημερινά κατά μέσον όρο 2.000 άτομα. Ομως, σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, ο καιρός παίζει σημαντικό ρόλο, καθώς, για παράδειγμα, στη Χίο το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου τη μία μέρα έφθασαν 580 άτομα, την ακριβώς επόμενη 4 και τη μεθεπόμενη περίπου 1.000. Σε Λέρο, Κω και Σάμο καθημερινά φθάνουν 200-250 άτομα. Σύμφωνα με στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας για τους πρόσφυγες, τον Νοέμβριο το 45% όσων έφθασαν στην Ελλάδα ήταν Σύροι, το 28% Αφγανοί, το 11% Ιρακινοί και το 6% Ιρανοί.

600 άτομα

Περίπου 600 άτομα έχουν επιστρέψει τις τελευταίες ημέρες από την Ειδομένη, πολλοί από τους οποίους μεταφέρθηκαν στο γήπεδο χόκεϊ στο Ελληνικό. Συγκεκριμένα χθες, από το σημείο έφυγαν ακόμα 200 περίπου άτομα, τα οποία πλέον τα πούλμαν θα οδηγήσουν στο Τάε Κβο Ντο. Καθώς από τα νησιά συνεχίζουν να φθάνουν μετανάστες καθημερινά στην Αθήνα, πηγές από τον Δήμο Αθηναίων αναφέρουν ότι υπάρχει αγωνία για την επόμενη μέρα. «Πού θα πάνε όλοι αυτοί οι άνθρωποι, οι οποίοι θα συνεχίσουν να επιστρέφουν από την Ειδομένη, πού θα φιλοξενηθούν;» ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της Υπατης Αρμοστείας, τονίζεται ότι όσοι επιστρέφουν είναι ενημερωμένοι για τις εναλλακτικές λύσεις που έχουν, είτε δηλαδή να επιστρέψουν στην πατρίδα τους είτε να υποβάλουν αίτημα για άσυλο στην Ελλάδα. 

Πετροπόλεμος

Ο διαχωρισμός ανάμεσα σε πρόσφυγες και μετανάστες δημιουργεί διαρκώς τεταμένο κλίμα στα σύνορα με τα Σκόπια, ειδικά μετά τα σοβαρά επεισόδια και τον θάνατο του 22χρονου Μαροκινού την Πέμπτη. Ετσι, και χθες το πρωί ξεκίνησε πετροπόλεμος και καβγάδες σώμα με σώμα μεταξύ των διαφόρων εθνοτήτων.