Δικογραφίες σε αναμονή και δίκες εκ περιτροπής

Δικογραφίες σε αναμονή και δίκες εκ περιτροπής

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την πάταξη φαινομένων διαφθοράς και κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος να αποτελούν προτεραιότητες, σηματοδοτώντας εν μέρει την κυβερνητική πολιτική, η Δικαιοσύνη από καιρό πλέον αδυνατεί να φέρει σε πέρας σημαντικές δίκες που χαρακτηρίζονται σκάνδαλα και να δικάσει τους υπαιτίους για κατάχρηση δημοσίων χρημάτων.

Οι παθογένειες ετών, οι υστερήσεις σε υλικοτεχνικές υποδομές, η συνδικαλιστική νοοτροπία που καθόρισε και τη λειτουργία των θεσμών στη χώρα μας και οι σημαντικότατες ελλείψεις, ακόμα και χαρτιού στα δικαστήρια, οδηγούν τις αρμόδιες δικαστικές αρχές σε αδυναμία να δικάσουν υποθέσεις.

Στο Εφετείο Αθηνών

Η κατάσταση που επικρατεί κυρίως στο Εφετείο Αθηνών, το οποίο φέρει και το μεγάλο βάρος εκκαθάρισης των σημαντικότερων υποθέσεων αλλά και την ευθύνη για την εκδίκασή τους, είναι πλέον οριακή. Δίκες για βαρύτατα αδικήματα, τα οποία έχουν τον χαρακτήρα σκανδάλων, δεν μπορούν πλέον να προσδιοριστούν για εκδίκαση, διότι ούτε αίθουσες υπάρχουν και αν υπάρχουν δεν… χωράνε τους κατηγορουμένους.

Υπάρχουν δικογραφίες «έτοιμες για το εδώλιο» που περιμένουν στα συρτάρια και δεν προσδιορίζονται για εκδίκαση είτε γιατί δεν υπάρχει η κατάλληλη αίθουσα είτε γιατί δεν υπάρχουν δικαστές και εισαγγελείς για να δικάσουν. Τα παραδείγματα απροσδιόριστων δικών, πολλά και χαρακτηριστικά. Η δίκη για το εξοπλιστικό πρόγραμμα TOR M1 ή για τα δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου παραμένουν χωρίς προσδιορισμό δικασίμου λόγω ελλείψεων σε υποδομές και προσωπικό.

Αλλά και εκείνες που έχουν προσδιοριστεί και έχουν ξεκινήσει αδυνατούν να εκδικαστούν, καθώς είτε δικάζονται πολλές στην ίδια αίθουσα, με αποτέλεσμα η ακροαματική διαδικασία να γίνεται «μία στις τόσες» και οι δίκες εκ περιτροπής, είτε να γίνονται σε μια αίθουσα όποτε αυτή εκκενωθεί από άλλες δίκες… Η εικόνα των δικών που «περιφέρονται» από αίθουσα σε αίθουσα επίσης είναι συνηθισμένο φαινόμενο πλέον, όπως επίσης συνηθίζεται μια δίκη να ξεκινάει σε μια αίθουσα και να καταλήγει σε μια άλλη, η οποία στο μεταξύ ελευθερώθηκε από δικασίμους.

Σημαντικότατες δίκες, όπως η δίκη Τσοχατζόπουλου σε δεύτερο βαθμό, το Βατοπέδιο, η δίκη των Energa και Ηellas Power και η δίκη για το πλοίο «Noor1» διεξάγονται εκ περιτροπής όλες στην ίδια αίθουσα! Και βέβαια δεν γίνονται κάθε μέρα, αλλά μία φορά την εβδομάδα, οπότε η διάρκειά τους μετράει προς το παρόν σε μήνες, για να φθάσει πιθανότατα να μετράει σε χρόνια. Οπως ήδη έχει συμβεί με τη δίκη του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Τάσου Μαντέλη, η οποία συμπλήρωσε δύο χρόνια χωρίς ακόμα να έχει τελειώσει!

Η ίδια κατάσταση παρατηρείται και με τη δίκη της Χρυσής Αυγής, η οποία διεξάγεται μία ή δύο φορές την εβδομάδα καθώς στην ίδια αίθουσα παράλληλα δικάζονται και υποθέσεις για τρομοκρατία. Σε όλες αυτές ήρθε να προστεθεί η δίκη για τα «μαύρα» ταμεία της Siemens με 64 κατηγορουμένους (αναβλήθηκε για τη 15η Δεκεμβρίου), ενώ για τον Ιανουάριο έχουν προσδιοριστεί να ξεκινήσουν δύο δίκες με υποθέσεις του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και μία για τη μεγάλη υπόθεση με την προμήθεια των υποβρυχίων. Επεται συνέχεια όμως, καθώς για τον Απρίλιο έχει οριστεί να ξεκινήσει η δίκη για τα «στημένα» παιχνίδια στο ποδόσφαιρο με 85 κατηγορουμένους!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή