Συζήτηση για το προσφυγικό – μεταναστευτικό με πρωτοβουλία της Κίνησης Πολιτών

Συζήτηση για το προσφυγικό – μεταναστευτικό με πρωτοβουλία της Κίνησης Πολιτών

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αριθμοί και μόνο θα αρκούσαν για να καταγράψουν το μέγεθος και την οξύτητα του προβλήματος: 5.000 πρόσφυγες φτάνουν καθημερινά στην Ελλάδα από τη Συρία και το Ιράκ. Φέτος, στην  Ελλάδα, υπολογίζεται ότι ήρθαν πάνω από 650.000 πρόσφυγες και μετανάστες.   Δεν πρόκειται για ένα πρόσκαιρο ή συγκυριακό φαινόμενο αλλά για το σημαντικότερο ίσως ζήτημα, μακράς διάρκειας, που θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει η χώρα και ολόκληρη η Ευρώπη.

Τα κύματα  αυτών των πληθυσμών που παίρνουν το δρόμο της Δύσης, αλλάζοντας ουσιαστικά και την ανθρωπογεωγραφία του πλανήτη, τα προκαλεί όχι μόνο η  ανέχεια αλλά και η φρίκη του πολέμου και των διώξεων στις χώρες τους, ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Το φαινόμενο βρίσκει την Ελλάδα απροετοίμαστη, απροστάτευτη, βαριά καταπονημένη από την πολύχρονη κρίση και χωρίς αποτελεσματικό σχεδιασμό  αντιμετώπισης των επιπτώσεων.

Πώς και πόσο θα αντέξουν οι τοπικές κοινωνίες να ζουν σε συνθήκες «έκτακτης ανάγκης»;

Ποιες είναι οι επιπτώσεις του προβλήματος στην ελληνική κοινωνία και στη χώρα;

Πώς οργανώνεται η Ευρώπη, τι μέτρα παίρνει, για να αντιμετωπίσει τις μεταναστευτικές ροές;

Η διαχείριση της όλης κατάστασης  είναι εθνικό και, κυρίως, ευρωπαϊκό θέμα. Απαιτεί σύνθετες και πολυεπίπεδες πολιτικές για την άμβλυνση των αντιφάσεων, πολύ περισσότερο για τη διευθέτηση των μεγάλων προβλημάτων, που το φαινόμενο υποθάλπει και αναπαράγει.

Πολλά είναι τα πρωτόγνωρα ερωτήματα και τα δυσεπίλυτα ζητήματα, που δημιουργούνται.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την προσπάθεια επίλυσής τους ο δημόσιος διάλογος σε  εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ούτως ώστε να αναδυθούν οι συγκλίσεις και να ενισχυθούν οι κοινές  πολιτικές.

Προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται και η πρωτοβουλία της Κίνησης Πολιτών οργανώνοντας συζήτηση με θέμα: «Το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό ζήτημα σήμερα. Ελλάδα – Ευρώπη – Μέση Ανατολή» την Τρίτη 8 Δεκεμβρίου, στο αμφιθέατρο «Αντώνη Τρίτση» (Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, Ακαδημίας 50), στις 7 μ.μ.

Θα μιλήσουν:

-Ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Ιωάννης  Μουζάλας για την κυβερνητική πολιτική στο θέμα.

-Ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης για τις επιπτώσεις του μεταναστευτικού στην πρωτεύουσα.

-Ο κ. Πάνος Καρβούνης επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα για την Κοινοτική αντιμετώπιση της κρίσης.

Απαντήσεις στα ερωτήματα Πολυπολιτισμικότητα ή Πλουραλισμός, Ενσωμάτωση ή Απομόνωση θα επιχειρήσουν να δώσουν  η κ. Σώτη Τριανταφύλλου, συγγραφέας,  εστιάζοντας και  στην Παρισινή εμπειρία της και ο κ. Τάκης Θεοδωρόπουλος, συγγραφέας και αρθρογράφος στην «Καθημερινή» που θα αναφερθεί  και ειδικότερα στις συνθήκες που βίωσε στο Μόλυβο και στην πλατεία Βικτωρίας.

Συντονίζει ο κ. Σταύρος Λιβαδάς, Μηχανολόγος Ηλεκτρολόγος, μέλος του ΔΣ της Κίνησης Πολιτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή