Φιλοξενία προσφύγων σε επτά στρατόπεδα

Φιλοξενία προσφύγων σε επτά στρατόπεδα

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Σχέδιο δημιουργίας καταυλισμών προσωρινής διαμονής προσφύγων και μεταναστών πέριξ της Θεσσαλονίκης εκπονούν οι τοπικές αρχές, ώστε να ανταποκριθούν στις ανάγκες πιθανού εγκλωβισμού χιλιάδων ανθρώπων στην περιοχή, οι οποίοι δεν θα έχουν τις προϋποθέσεις να συνεχίσουν την πορεία τους προς τον Βορρά μέσω της συνοριακής διάβασης της Ειδομένης στη μεθόριο με την ΠΔΓΜ.

Προς τον σκοπό αυτό έχουν επιλεγεί επτά εγκαταλειμμένα στρατόπεδα στις παρυφές αλλά και πέριξ του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, σε ένα περιμετρικό τόξο 30 χλμ., τα οποία μπορούν να διαμορφωθούν εύκολα σε καταλύματα από τον Στρατό ώστε, εάν προκύψει ανάγκη, να φιλοξενηθούν για ένα διάστημα πρόσφυγες ή και οικονομικοί μετανάστες. Μεταξύ αυτών, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ένα μεγάλο στρατόπεδο στην Ασσηρο, ένα στον Λαγκαδά καθώς και στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε έκταση εκατό στρεμμάτων στην περιοχή του ΣΕΔΕΣ στην Ανατολική Θεσσαλονίκη κ.ά. Ο όλος σχεδιασμός γίνεται με ευθύνη των δήμων, του πολεοδομικού συγκροτήματος αλλά και της ευρύτερης περιοχής, του Στρατού, ανθρωπιστικών οργανώσεων και τεχνικών υπηρεσιών, και αναμένεται να είναι έτοιμος τις επόμενες ημέρες. Εν συνεχεία θα σταλεί στον αρμόδιο για τη Μετανάστευση υπουργό, Γιάννη Μουζάλα, ο οποίος είναι ενήμερος για την όλη διαδικασία. Στους επιλεγμένους χώρους πρόκειται να τοποθετηθούν από τον Στρατό μεγάλες σκηνές ενώ αναμένεται να αναβαθμιστούν και οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις υγιεινής και όσοι θάλαμοι, μαγειρεία, κ.λπ. μπορούν να επισκευαστούν στοιχειωδώς και τάχιστα.

Στην προσωρινή αυτή «λύση ανάγκης» φέρεται να έχει συμφωνήσει και ο υπουργός Αμυνας Π. Καμμένος που ωστόσο προέβαλε ενστάσεις ως προς το εάν στην εξυπηρέτηση των αναγκών των καταυλισμένων προσφύγων θα συμμετάσχουν και στρατιώτες. Κατόπιν αυτού, το έργο της παροχής υπηρεσιών αναμένεται να αναλάβουν μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων ή και εθελοντές από τους δήμους.

Οι τοπικές αρχές απαντούν με αυτόν τον τρόπο στο ερώτημα τι μέλλει γενέσθαι σε περίπτωση που, με την ένταση των μέτρων εξόδου προς την ΠΓΔΜ στην Ειδομένη και τη συνεχιζόμενη άνοδο μεταναστών από την Αθήνα, η περιοχή πλημμυρίσει από ανθρώπους που ούτε να συνεχίσουν προς την Ευρώπη θα είναι σε θέση ούτε θα θέλουν να γυρίσουν πίσω στις χώρες τους.

«Υπάρχει κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Καταλήξαμε σ’ αυτή την πρόταση για να μη βρεθούμε ενώπιον ανεξέλεγκτων καταστάσεων σε περίπτωση που αρχίσουν να επιστρέφουν από την Ειδομένη και γεμίσει η πόλη ή αποβιβάζονται στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης με καράβια», είπες ερωτηθείς από την «Κ» ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης. Πριν από δέκα ημέρες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη δημάρχων του πολεοδομικού συγκροτήματος αλλά και του Νομού Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Στρατού και της Αστυνομίας, όπου συζητήθηκε εκτενώς το θέμα και ελήφθησαν αποφάσεις για τη διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος σε τοπικό επίπεδο.

Αντιδράσεις κατοίκων

Και ενώ οι Αρχές της Θεσσαλονίκης σχεδιάζουν την «άμυνα» για μια τέτοια εξέλιξη, είναι άγνωστο πώς θα αντιδράσουν οι τοπικές κοινωνίες στην προοπτική παρουσίας, έστω και προσωρινής, χιλιάδων αλλοδαπών στην «αυλή» τους. Σε μια ανάλογη περίπτωση στο χωριό Γαλλικό του Κιλκίς, οι κάτοικοι απέτρεψαν τη δημιουργία κέντρου προσωρινής φιλοξενίας και έδιωξαν κακήν κακώς τον κ. Μουζάλα όταν πήγε να επιθεωρήσει τον χώρο. Υπενθυμίζεται ότι εκτός από τα πέντε hotspots στα νησιά, όπου θα γίνεται η καταγραφή, η Ελλάδα έχει δεσμευθεί για τη φιλοξενία 50.000 προσφύγων σε κέντρα που θα λειτουργήσουν στην επικράτειά της, πλην όμως μέχρι τώρα δεν τα έχει δει κανείς, μολονότι η προθεσμία, ο Δεκέμβριος δηλαδή, εκπνέει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή