Μαζική αποπομπή διοικητών του ΕΣΥ

Μαζική αποπομπή διοικητών του ΕΣΥ

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μαζικές απομακρύνσεις διοικητών των νοσοκομείων του ΕΣΥ ξεκίνησε από χθες το υπουργείο Υγείας, ύστερα από μία αμφισβητούμενη από πολλούς ως προς την αντικειμενικότητά της αξιολόγηση. Από το σύνολο των διοικητών και αναπληρωτών διοικητών νοσοκομείων ελάχιστοι είναι αυτοί που «διασώθηκαν», με τις κακές γλώσσες να λένε ότι αυτό δεν έγινε πάντα για αντικειμενικούς λόγους.

Ειδικότερα, χθες 59 διοικητές και αναπληρωτές διοικητές έλαβαν από το υπουργείο επιστολή για την απομάκρυνσή τους από τη θέση τους, ενώ επιπλέον 9 ενημερώθηκαν ότι έγινε δεκτή η παραίτηση που είχαν υποβάλει το καλοκαίρι, όταν αυτή είχε ζητηθεί πιεστικά από το υπουργείο. Οι 59 αποπεμφθέντες διοικητές προέρχονται από ένα σύνολο 71 στελεχών για τους οποίους έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, που σημαίνει ότι από αυτήν την «πρώτη φουρνιά» που πέρασε από την Επιτροπή Αξιολόγησης μόλις 12 παραμένουν στις θέσεις τους. Μάλιστα, στα νοσοκομεία της Αθήνας διασώθηκαν μόλις τρεις διοικητές και δύο αναπληρωτές διοικητές.

Παρά τον διακαή πόθο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει άμεσα το σύνολο των διοικητών και να τοποθετήσει πιο «φιλικά προς την πολιτική της πρόσωπα», οι δανειστές επέμειναν στο να ακολουθηθούν διαδικασίες αξιολόγησης. Αυτή γίνεται, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, σε δύο φάσεις: η πρώτη από τις διοικήσεις των υγειονομικών υπηρεσιών που απέστειλαν στην ειδική πενταμελή επιτροπή εκθέσεις αξιολόγησης και η δεύτερη από την ίδια την επιτροπή που πέρασε από προφορική συνέντευξη τους «υπό κρίση» διοικητές.

Και στις δύο φάσεις πολλοί επικρίνουν τη διαδικασία. Οπως καταγγέλλουν, οι υγειονομικές περιφέρειες δεν είχαν ενιαία φόρμα αξιολόγησης των διοικητών, και κάποιες βασίστηκαν μόνο στο συμβόλαιο αποδοτικότητας που είχαν υπογράψει οι διοικητές τον Αύγουστο του 2014, το οποίο ωστόσο έχει μη μετρήσιμους στόχους. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην «Κ» στέλεχος του ΕΣΥ: «Πώς μετράς τη “συνεργασιμότητα” του κάθε διοικητή;». Πολλές επικρίσεις δέχθηκε και η ολιγόλεπτη προφορική συνέντευξη από την Επιτροπή Αξιολόγησης. «Σε δέκα λεπτά μπορείς να κρίνεις το έργο δύο ετών και υπό τις σημερινές δημοσιονομικές συνθήκες;», ανέφερε στην «Κ» διοικητής νοσοκομείου της Αθήνας, ενώ έτερος διοικητής σημείωνε: «Ρωτούσε ό,τι ήθελε ο καθένας. Ο,τι θεωρούσε αυτός κριτήριο». Χαρακτηριστική είναι και η δήλωση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας Λεωνίδα Γρηγοράκου, ο οποίος, καταγγέλλοντας τη διαδικασία, είπε για την Επιτροπή Αξιολόγησης «προχθές σε δέκα λεπτά ξεπέταξαν τέσσερις διοικητές!».

Από την πλευρά του, το υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι η διαδικασία «ήταν ανοιχτή και διαφανής» και ότι η επιτροπή δεν ήταν κυβερνητικά ελεγχόμενη, παραδέχεται ωστόσο ότι σε κάποιες περιπτώσεις, παρά τη θετική εισήγηση της επιτροπής, έπαυσε διοικητές «συνεκτιμώντας το συνολικό τους έργο και τη δυνατότητα διαχείρισης κρίσεων και διασφάλισης της εργασιακής ειρήνης στα νοσοκομεία που διοικούν». Μάλιστα, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό, υποστήριξε ότι «διοικητές νοσοκομείων βγαίνουν και καταγγέλλουν ελλείψεις φαρμάκων επειδή είναι υπ’ ατμόν».

Προς το παρόν εκκρεμεί η αξιολόγηση και των υπόλοιπων διοικητών και αναπληρωτών διοικητών (οι θέσεις είναι περίπου 160). Μόλις αυτή ολοκληρωθεί, το υπουργείο θα προχωρήσει σε ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος προς αντικατάσταση διοικητών, προσθέτοντας στα προσόντα, μεταξύ άλλων, σπουδές στο εξωτερικό ή επαγγελματικό έργο σε υπηρεσίες υγείας σε χώρες του εξωτερικού, «προσωπικότητα» που θα προκύψει από την προφορική συνέντευξη και συμμετοχή σε εθελοντικές οργανώσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή