Η επιφυλακτικότητα κρατάει στο συρτάρι το «βραχιολάκι» κρατουμένων

Η επιφυλακτικότητα κρατάει στο συρτάρι το «βραχιολάκι» κρατουμένων

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Στα χαρτιά», παρά τις εξαγγελίες, κινδυνεύει να μείνει το σύστημα ηλεκτρονικής επιτήρησης κρατουμένων, το γνωστό «βραχιολάκι», κυρίως λόγω ελλιπούς ενημέρωσης αλλά και επιφυλακτικότητας από πλευράς δικαστών, δικηγόρων, αλλά και κρατουμένων.

Παρά το γεγονός ότι η εταιρεία που είχε αναλάβει την κατασκευή, προμήθεια και λειτουργία του έχει παραδώσει το σύστημα στο υπουργείο Δικαιοσύνης από τον περασμένο Μάιο, και το απαραίτητο νομοθετικό πλαίσιο έχει ήδη ψηφισθεί, εντούτοις το «βραχιολάκι», το οποίο σημειωτέον επρόκειτο να αποτελέσει ένα από τα βασικά εργαλεία για την αποσυμφόρηση των φυλακών, παραμένει «στα αζήτητα».

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα που έχει προκύψει, το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ήδη ξεκινήσει ενημερωτικό κύκλο επαφών στα δικαστήρια και τις εισαγγελίες, αλλά και σε δικηγορικούς συλλόγους, ενώ στο νομοσχέδιο που πρόκειται προσεχώς να κατατεθεί στη Βουλή περιλαμβάνεται ρύθμιση, η οποία καθιστά «ευκολότερη» τη χορήγηση αδείας χρήσης «βραχιολιού» σε κρατούμενους που είναι καταδικασθέντες και υπόδικοι, όπως ο Νίκος Ρωμανός.

Με την κείμενη νομοθεσία, προκειμένου υπόδικος και καταδικασθείς να λάβει τη σχετική άδεια, δεν αρκεί η γνώμη του δικαστικού συμβουλίου, αλλά χρειάζεται και η θετική εισήγηση του ανακριτή. Με την προωθούμενη διάταξη, διά της οποίας το υπουργείο Δικαιοσύνης ευελπιστεί να «ξεμπλοκάρει» τη διαδικασία, η κρίση του δικαστικού συμβουλίου θα είναι αρκετή.

Απεικονιστικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι, βάσει των σχεδιασμών, το «βραχιολάκι» επρόκειτο να εφαρμοστεί πιλοτικά σε 250 κρατούμενους. Επί του παρόντος, μόνο δύο κρατούμενοι έχουν λάβει άδεια για χρήση του, ενώ και οι αιτήσεις που εκκρεμούν στο συμβούλιο είναι λίγες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αρμόδιου στελέχους του υπουργείου Δικαιοσύνης, «τα δικαστικά συμβούλια είναι επιφυλακτικά στο να δώσουν έγκριση, καθώς θεωρούν ότι οι κρατούμενοι θα σηκωθούν και θα φύγουν.

Οι δικηγόροι δεν είναι επαρκώς ενημερωμένοι, ενώ οι ίδιοι οι κρατούμενοι χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: αυτούς που πιστεύουν ότι είναι ένα νέο σύστημα παρακολούθησης και “φακελώματος” (σ.σ. όπως ο Σάββας Ξηρός), και εκείνους που δεν γνωρίζουν ότι με τη χρήση του μπορούν, υπό προϋποθέσεις, να βγουν νωρίτερα από τη φυλακή».

Οι όροι

Βάσει της κείμενης νομοθεσίας, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κάνουν αίτηση στο δικαστικό συμβούλιο, το οποίο είναι αρμόδιο να δώσει την άδεια. Στη συνέχεια εκδίδεται βούλευμα που επιτρέπει την αποφυλάκιση ή τη λήψη άδειας για παρακολούθηση μαθημάτων, ορίζοντας ωστόσο συγκεκριμένους γεωγραφικούς και χρονικούς περιορισμούς. Εν ολίγοις λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες του κρατουμένου (σπουδές, προβλήματα υγείας, κ.λπ.).

Το ημερήσιο κόστος χρήσης του ανέρχεται στα 12,5 ευρώ και σε περίπτωση που οι κρατούμενοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα καταβάλλεται από το Δημόσιο.

Δικαίωμα στη χρήση του έχουν κρατούμενοι και υπόδικοι που αντιμετωπίζουν ποινή κάθειρξης μέχρι 10 έτη, ενώ εξαιρούνται όσοι έχουν καταδικαστεί για εσχάτη προδοσία, συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, ανθρωποκτονία, κ.ά.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή