Χαμηλές επιδόσεις της Ελλάδας στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Χαμηλές επιδόσεις της Ελλάδας στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την 22η θέση ανάμεσα στις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης καταλαμβάνει η χώρα μας σε έκθεση επιστημονικού φορέα για την κλιματική αλλαγή. Οπως επισημαίνεται στην έκθεση, η Ελλάδα έκανε το 2014 μικρά θετικά βήματα στον τομέα της ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών και την προώθηση της αυτοπαραγωγής από μικρά φωτοβολταϊκά, ωστόσο παραμένει σχεδόν απόλυτα εξαρτημένη από τον λιγνίτη.

Η ετήσια έκθεση «Δείκτες Κλιματικών Επιδόσεων» της οργάνωσης Germanwatch και του δικτύου CAN βαθμολογεί τις επιδόσεις 58 κρατών που είναι αθροιστικά υπεύθυνα για το 90% των παγκόσμιων εκπομπών CO2 από τον τομέα της ενέργειας. Η Ελλάδα βρέθηκε στην 22η θέση στην Ε.Ε. και στην 33η θέση ανάμεσα στις 58 χώρες, απέχοντας αισθητά από τα δυτικοευρωπαϊκά κράτη.

Οπως αναφέρει η έκθεση, η αγορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα δεν λειτουργεί σωστά, ως αποτέλεσμα προηγούμενων πολιτικών. Ενώ η κυβέρνηση προωθεί την επέκταση εργοστασίου λιγνίτη, χωρίς αντίστοιχες δεσμεύσεις για το κλείσιμο ή τον εκσυγχρονισμό παλαιών λιγνιτικών μονάδων. Στα θετικά αναφέρεται η διασύνδεση των νησιών τα οποία χρησιμοποιούν απαρχαιωμένες μονάδες παραγωγής ενέργειας με ντίζελ, η μείωση του «αποτυπώματος» στον τομέα των μεταφορών και η αύξηση της αυτοπαραγωγής από φωτοβολταϊκά. «Εξαιτίας της οικονομικής κρίσης η Ελλάδα δεν έχει κλιματική πολιτική, ούτε σχεδιάζει να αποκτήσει καθώς το θέμα δεν βρίσκεται στις προτεραιότητές της», αναφέρει. Ειδική αναφορά γίνεται και στο θέμα της πλημμελούς προστασίας των δασών: «Οι δασικές περιοχές προστατεύονται από το Σύνταγμα και τη δασική νομοθεσία ενάντια στην αλλαγή χρήσης. 

Ωστόσο νέοι νόμοι νομιμοποιούν παράνομες εγκαταστάσεις σε δάση, ενώ η εφαρμογή της δασικής νομοθεσίας είναι προβληματική ελλείψει δασικών χαρτών. Επιπλέον τα δάση δέχονται πιέσεις από την παράνομη υλοτομία, ενώ οι δασικές υπηρεσίες αδυνατούν να ελέγξουν την κατάσταση λόγω ελλιπούς χρηματοδότησης και προσωπικού».

«Η Ελλάδα δυστυχώς δείχνει να μην αντιλαμβάνεται ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής δεν είναι μόνο αναγκαιότητα αλλά και ευκαιρία», σχολίασε ο Νίκος Μάντζαρης, υπεύθυνος Ενεργειακής και Κλιματικής Πολιτικής της WWF Ελλάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή