Αντιδράσεις για claw back και αντιπρόταση

Αντιδράσεις για claw back και αντιπρόταση

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να αποτρέψουν έστω και την τελευταία στιγμή την επικείμενη εφαρμογή του claw back (μηχανισμός αυτόματης επιστροφής της υπέρβασης) στη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη επιχειρούν οι εκπρόσωποι της φαρμακευτικής βιομηχανίας. Χαρακτηρίζουν το μέτρο ως παγκόσμια ελληνική πρωτοτυπία, «προβλέποντας» ότι θα οδηγήσει σε αδιέξοδο, και αντιπροτείνουν νέα διαπραγμάτευση με τους δανειστές, που θα στηρίζεται σε σταθερή χρηματοδότηση της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης και σε ένα δεσμευτικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Η πρόταση αυτή έρχεται λίγες ημέρες πριν από την έκδοση υπουργικής απόφασης για την εφαρμογή του νοσοκομειακού claw back, το οποίο έχει ενταχθεί στο δεύτερο πακέτο «προαπαιτουμένων».

Χθες στελέχη της Επιτροπής Φαρμακευτικών Εταιρειών του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητήριου τάχθηκαν κατά του νέου claw back και των προβλεπόμενων ορίων φαρμακευτικής δαπάνης των νοσοκομείων για την επόμενη τριετία. Οπως είπαν, η δαπάνη για το 2016 είναι αισθητά μικρότερη εκείνης του 2015 (570 εκατ. ευρώ του χρόνου έναντι 750 εκατ. ευρώ φέτος) και προβλέπουν ότι για την επόμενη τριετία θα κληθούν οι φαρμακευτικές εταιρείες να «επιστρέψουν», μέσω του νέου claw back, περίπου 450 εκατ. ευρώ. Επισήμαναν, δε, ότι αυτήν τη στιγμή ΕΟΠΥΥ και νοσοκομεία χρωστάνε στις φαρμακοβιομηχανίες 1,321 δισ. ευρώ. Οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών εταιρειών επισημαίνουν ότι μεταξύ των επιπτώσεων του μέτρου είναι και η ανεξέλεγκτη αύξηση της δαπάνης, αφού τα νοσοκομεία –μην έχοντας δέσμευση να τηρήσουν τον προϋπολογισμό– θα παραγγέλνουν μεγαλύτερες ποσότητες για να έχουν επάρκεια στα φαρμακεία τους.

Η Επιτροπή τoυ Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου αντιπροτείνει να παραμείνει για την ερχόμενη τριετία ο προϋπολογισμός για τη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη στα επίπεδα που είναι σήμερα, και να συμφωνηθεί με τους δανειστές ένα πρόγραμμα ανάπτυξης μηχανισμών εξορθολογισμού της δαπάνης με νοσοκομειακά θεραπευτικά πρωτόκολλα, έλεγχο της συνταγογράφησης, κ.ά. Σε κάθε περίπτωση, οι φαρμακευτικές εταιρείες δηλώνουν ότι «θα συνεχίσουν να παρέχουν φάρμακα στην Ελλάδα, όσο μπορούν». Προειδοποιούν ωστόσο ότι ένα σύστημα όπου οι φαρμακευτικές εταιρείες θα καλύπτουν ένα δισ. ευρώ δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης ετησίως, μέσω rebate και claw back, δεν είναι βιώσιμο και θα οδηγήσει σε αδιέξοδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή