Δρομολογείται αναβάθμιση νοσοκομείων στις φυλακές

Δρομολογείται αναβάθμιση νοσοκομείων στις φυλακές

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για την άμεση αναμόρφωση του νοσοκομείου και του ψυχιατρείου των φυλακών Κορυδαλλού αλλά και την ενίσχυση και αναβάθμιση όλων των νοσοκομείων στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας δεσμεύθηκαν εκ νέου, μετά την παρέμβαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Υγείας.

Οι καταγγελίες των κρατουμένων που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού «Αγιος Παύλος», αλλά και η απόφασή τους για απεργία πείνας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συνθήκες που επικρατούν, προκάλεσαν την παρέμβαση του πρωθυπουργού, ο οποίος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο και τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, ζητώντας ενημέρωση αλλά και άμεση επίλυση των προβλημάτων. Σημειωτέον ότι οι κρατούμενοι στο νοσοκομείο τις τελευταίες 23 ημέρες απέχουν από τη φαρμακευτική τους αγωγή.

Κατόπιν αυτών, σε κοινή ανακοίνωση, τα συναρμόδια υπουργεία, αφού επισημαίνουν ότι η αναβάθμιση των νοσοκομείων υπήρξε κορυφαία προτεραιότητα ήδη από την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνουν ότι δρομολογείται σχέδιο για την υγειονομική περίθαλψη του συνόλου των κρατουμένων στις φυλακές, το οποίο περιλαμβάνει ενίσχυση των περιφερειακών ιατρείων, των Ειδικών Κέντρων Υγείας και της σύνδεσής του με τα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Ως προς τα δύο «νοσοκομεία», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνονται στην ανακοίνωση, των φυλακών Κορυδαλλού, διαπιστώνεται ότι χρειάζονται γενική αναμόρφωση. Ηδη οι προτάσεις της επιτροπής για το ψυχιατρείο έχουν ξεκινήσει να υλοποιούνται, ενώ οι διοικητικές λειτουργίες του θα παραμείνουν στην αρμοδιότητα του υπουργείου Δικαιοσύνης. Το θεραπευτικό έργο θα μεταφερθεί στην αρμοδιότητα του υπουργείου Υγείας και συγκεκριμένα της ψυχιατροδικαστικής κλινικής του νοσοκομείου «Αττικόν». Επίσης το νοσοκομείο κρατουμένων ήδη ενισχύεται με γιατρούς και επιστημονικό προσωπικό, ενώ εξετάζεται η αναβάθμιση του εξοπλισμού του για να καλύπτονται οι ανάγκες άμεσης περίθαλψης ή αυξημένης φροντίδας. Επί του παρόντος, η συγκεκριμένη κατηγορία κρατουμένων παραπέμπεται σε νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Τέλος, στην ανακοίνωση γίνεται μνεία στον νόμο που έχει θεσπιστεί για την αποφυλάκιση κρατουμένων με αυξημένα ποσοστά αναπηρίας. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης, 50 κρατούμενοι έχουν αποφυλακιστεί λόγω αναπηρίας – 44 με 67% και 6 με 80%. Στο νοσοκομείο κρατουμένων παραμένουν 134 άτομα έναντι 168 που ήταν παλαιότερα, ενώ σε ξεχωριστό παράρτημα του νοσοκομείου νοσηλεύονται και 47 οροθετικοί κρατούμενοι. Μάλιστα, στο πλαίσιο αναβάθμισης και αποτελεσματικότερης υγειονομικής περίθαλψης των κρατουμένων, η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης έχει ξεκινήσει συνεργασία με την Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης (CPT), με στόχο τη μεταφορά τεχνογνωσίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή