Ασκηση «Μέδουσα» στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο

Ασκηση «Μέδουσα» στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κοινή Αεροναυτική Aσκηση Ελλάδας – Αιγύπτου υπό την ονομασία «Μέδουσα 2015» πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες (7 έως 11 Δεκεμβρίου) στη θαλάσσια περιοχή του Νότιου/Νοτιοανατολικού Αιγαίου, Κρητικού και Λιβυκού Πελάγους. Στην άσκηση συμμετέχουν πλοία του Πολεμικού Ναυτικού και αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας των δύο χωρών, αλλά και ελληνικά ελικόπτερα έρευνας και διάσωσης. Οι φρεγάτες και τορπιλάκατοι που συνεργάζονται στην άσκηση μεθορμίζονται στη Νότια Κρήτη, ενώ τα αεροσκάφη (F-16 και από τις δύο πλευρές) επιχειρούν από την 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα αλλά και απευθείας από την Αίγυπτο.

Η ελληνοαιγυπτιακή στρατιωτική συνεργασία αριθμεί ήδη τρία χρόνια, ωστόσο η κοινή άσκηση, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κ. Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι στην Αθήνα, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα στενής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις. Τα κοινά αεροναυτικά γυμνάσια, στα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, αποτελούν και πρακτική άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων σε μια περιοχή όπου η Αθήνα θεωρεί ότι υπάρχει η δυνατότητα να υπάρξουν συνέργειες με το Κάιρο και στο ενεργειακό πεδίο. Οπως προαναφέρθηκε, δεν ήταν η πρώτη κοινή άσκηση των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών. Η τελευταία άσκηση πραγματοποιήθηκε τον προηγούμενο Δεκέμβριο («Alexandroupolis 14») και αφορούσε, κυρίως, τη συγκέντρωση ναυτικών μονάδων στον Ναύσταθμο Κρήτης και τη διεξαγωγή εκπαίδευσης σε σενάρια επιχειρήσεων ναυτικής αποτροπής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή