Σε αναζήτηση νέων διαδρομών

Σε αναζήτηση νέων διαδρομών

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολα δείχνουν ότι ο γνωστός «βαλκανικός διάδρομος» κλείνει οριστικά για τους οικονομικούς μετανάστες που πέρασαν το Αιγαίο και εγκλωβίστηκαν στην Ελλάδα. Τα Σκόπια έφραξαν τη δίοδο της Ειδομένης και από χθες άρχισαν να κατασκευάζουν συρμάτινο φράχτη στο ύψος της Φλώρινας, ώστε να εμποδίσουν τη διέλευση και από τη διάβαση της Νίκης κοντά στο Μοναστήρι.

Κατόπιν αυτού, οι χιλιάδες Ιρανοί, Πακιστανοί, Μαροκινοί, Σομαλοί κ.ά., που ξέμειναν στην Αθήνα και την Ειδομένη, θα αναγκαστούν να αναζητήσουν εναλλακτικές διαδρομές για να φτάσουν στον προορισμό τους. Ελάχιστοι θα θελήσουν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους και ακόμα λιγότεροι θα προτιμήσουν να παραμείνουν σε μια Ελλάδα σαν τη σημερινή, χωρίς ουδεμία προοπτική να εργαστούν.

Στους εγκλωβισμένους οικονομικούς μετανάστες αναμένεται να προστεθούν και χιλιάδες άλλοι που εμφανίζονται στα χαρτιά ως πολεμικοί πρόσφυγες ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι. Ο αυστηρός έλεγχος των εγγράφων θα είναι το επιπλέον μέτρο με το οποίο θα «φιλτράρονται» στα σύνορα οι ροές. Οι αλλεπάλληλες αποκαλύψεις για πλαστά διαβατήρια, ανάμεσά τους και ελληνικά, και για ταυτότητες χωρών στις οποίες μαίνεται ο πόλεμος οδηγούν τις Αρχές των χωρών τράνζιτ στην ένταση των ελέγχων και στο περαιτέρω ξεκαθάρισμα εκείνων που νομιμοποιούνται να περάσουν τα σύνορά τους.

Καθώς η «δεξαμενή» που λέγεται Ελλάδα αρχίζει να γεμίζει, τα πολυπλόκαμα κυκλώματα που λειτουργούν θησαυρίζοντας στην «κοίτη» και στις «όχθες» των ανθρώπινων ροών σχεδιάζουν ήδη τους εναλλακτικούς δρόμους. Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ στο Σεράγεβο προειδοποίησε πως μια νέα διαδρομή, μέσω Αλβανίας, Μαυροβουνίου, Κροατίας και Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, είναι στα σκαριά και ήδη οι υπηρεσίες των χωρών έχουν τεθεί σε συναγερμό. Πηγή προσκείμενη στην αρμόδια για τους πρόσφυγες αρμοστεία σχολίασε την ένσταση της «Κ» ότι αυτή τη διαδρομή δύσκολα μπορεί να τη διασχίσουν γυναικόπαιδα λόγω του ορεινού ανάγλυφου, επισημαίνοντας πως πρόκειται για απελπισμένα πλάσματα που πληρώνουν και δεν έχουν άλλη επιλογή. «Εφόσον πληρώνουν, οι διακινητές μπορούν να τους εξασφαλίσουν σχετικά άνετες μετακινήσεις», τόνισε.

Αλλά και η Βουλγαρία ενδέχεται να αποτελέσει εναλλακτική επιλογή (ο αποκαλούμενος «δρόμος του Δούναβη»). Ως χώρα της Ε.Ε. δεν έχει σύνορα με την Ελλάδα και η Σόφια αισθάνεται να έρχεται όλο και πιο κοντά στο ενδεχόμενο αυξημένων ροών με το κλείσιμο του «στομίου» της ΠΓΔΜ. Ηταν αυτός ο λόγος για τον οποίο ο πρωθυπουργός Μπορίσοφ κάλεσε τον περασμένο μήνα τους ομολόγους του της Ρουμανίας και της Σερβίας και εξέδωσαν ανακοίνωση – προειδοποίηση ότι θα κλείσουν και εκείνοι τα σύνορα εάν επιχειρηθεί μαζική εισβολή προσφύγων και οικονομικών μεταναστών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή