Αργεντινή: Φορτισμένη συναισθηματικά η τελευταία ομιλία της Φερνάντες ως πρόεδρος της χώρας

Αργεντινή: Φορτισμένη συναισθηματικά η τελευταία ομιλία της Φερνάντες ως πρόεδρος της χώρας

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη τελευταία της ομιλία ως πρόεδρος της Αργεντινής την Τετάρτη, η Κριστίνα Φερνάντες παρακάλεσε τους χιλιάδες υποστηρικτές της που είχαν συγκεντρωθεί να την αποχαιρετήσουν στο κέντρο του Μπουένος Άιρες να εγγυηθούν ότι τα επιτεύγματά της δεν θα απαλειφθούν από τη νέα κυβέρνηση.

Η συγκέντρωση σηματοδότησε το τέλος 12 χρόνων αριστερού λαϊκισμού υπό την ηγεσία της Φερνάντες και του συζύγου της Νέστορ Κίρχνερ, τον οποίο διαδέχθηκε μετά από εκλογική νίκη το 2007 (ο Κίρχνερ πέθανε από καρκίνο το 2010). Σήμερα θα ορκιστεί ως νέος πρόεδρος ο Μαουρίσιο Μάκρι, ο οποίος κέρδισε τον δεύτερο γύρο εκλογών τον Νοέμβριο.

«Πιστεύουμε σε όσα έχουμε καταφέρει ως τώρα, οπότε χρειάζεται να έχουμε θετική αντιμετώπιση και να εγγυηθούμε ότι αυτά δεν θα καταστραφούν», είπε στους υποστηρικτές της η Φερνάντες, στην πλατεία μπροστά από το προεδρικό μέγαρο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η απελθούσα πρόεδρος δεν θα παραστεί στην ορκωμοσία του Μάκρι. Θα είναι η πρώτη φορά μετά το τέλος της δικτατορίας το 1983 όπου πρόεδρος δεν παρίσταται στην ορκωμοσία του εκλεγμένου διαδόχου του.

Πολλοί Αργεντίνοι θαυμάζουν την πρώην πρόεδρο για την διεύρυνση των κοινωνικών επιδομάτων, την εθνικοποίηση μερικών εταιρειών και την εισαγωγή νέων πολιτικών δικαιωμάτων όπως των γάμων μεταξύ των ομοφυλόφιλων. Μια υποστηρίκτρια κρατούσε πινακίδα σε σχήμα καρδιάς που έγραφε:

«Σ' ευχαριστούμε για 12 χρόνια ισότητας, ίσης μεταχείρησης, (κοινωνικής) ένταξης και (εθνικής) κυριαρχίας».

Η κριτική που της ασκείται ισχυρίζεται ότι η Φερνάντες δημιούργησε μια κουλτούρα επιχορηγήσεων και έπνιξε την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής με παρεμβατικές πολιτικές. Ο Μάκρι έχει υποσχεθεί να ξηλώσει τους κρατικούς ελέγχους στην οικονομία και να ακολουθήσει περισσότερο ορθόδοξες πρακτικές.

Το κόμμα της Φερνάντες, Μέτωπο για τη Νίκη, εξακολουθεί να κρατεί τη πλειοψηφία των θέσεων στο κοινοβούλιο και θα μπορούσε να δυσκολέψει τον Μάκρι να εισαγάγει μεγάλες αλλαγές, μια από τις οποίες θα χρεαστεί να κάνει είναι να μειώσει ένα μη βιώσιμο επίπεδο δημόσιων δαπανών.

Μερικές αλλαγές είναι αναπόφευκτες, σύμφωνα με οικονομολόγους του ιδιωτικού τομέα. Τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας βρίσκονται σε επικίνδυνα χαμηλό επίπεδο, ο έλεγχος των κινήσεων κεφαλαίων έχει αποτρέψει τις επενδύσεις και ο πληθωρισμός βρίσκεται στο επίπεδο του 25%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή