Τα Γλυπτά του Παρθενώνα, η δίκη και η «ζαριά»

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα, η δίκη και η «ζαριά»

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ο υπουργός Πολιτισμού με τρόπο επιζήμιο και μικροπρεπή είπε ότι το θέμα αυτό έχει κλείσει. Ούτε εμείς είχαμε δεσμευτεί ότι θα καταφύγουμε σε Διεθνές Δικαστήριο. Εμείς, με τη βοήθεια ενός ανώνυμου χορηγού, Ελληνα της αλλοδαπής, εξασφαλίσαμε τεράστια παγκόσμια δημοσιότητα γι’ αυτό το θέμα υπέρ της επανένωσης των Γλυπτών και ήταν ένα όπλο στα χέρια μας», δήλωσε χθες μεταξύ άλλων στην Ολομέλεια της Βουλής ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας. Ασκησε με αυτόν τον τρόπο έντονη κριτική στην άποψη που εξέφρασε την προηγούμενη ημέρα ο κ. Αριστείδης Μπαλτάς ισχυριζόμενος πως είναι πλέον έκδηλη η «τάση» απόσυρσης από τη νομική διεκδίκηση της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, κυρίως γιατί «κινδυνεύουμε να χάσουμε το δικαστήριο και, αν χάσουμε το δικαστήριο, τα πράγματα δυσκολεύουν».

Οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν ήταν πολλές τόσο από την αξιωματική αντιπολίτευση όσο και από το Ποτάμι και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Μάλιστα ο κ. Γρηγόρης Ψαριανός από το Ποτάμι έκανε λόγο για «διπλωματική γκάφα» του υπουργού σχετικά και με τη χρησιμοποίηση του όρου «Ελγίνεια». Λίγο αργότερα, από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής ο κ. Αριστείδης Μπαλτάς προσπάθησε να απαντήσει και να διευκρινίσει: «Συμφωνώ με τον κ. Ψαριανό ότι δεν πρέπει να τα λέμε Ελγίνεια. Χθες πολλοί χρησιμοποίησαν εν τη ρύμη του λόγου τους τον όρο. Το πολιτικώς ορθό είναι να μη λέμε Ελγίνεια, ούτε καν μάρμαρα. Αλλά να λέμε αποκατάσταση του Παρθενώνα». Απάντησε όμως και στον κ. Τασούλα: «Ο κ. Τασούλας με έβγαλε περίπου εθνικό μειοδότη. Δημιουργήθηκε ζήτημα εκ του μη όντος. Πάντα υπάρχει ο κίνδυνος, όσο ισχυρά επιχειρήματα και να έχουμε, να χάσουμε τη δίκη. Δεν είναι δυνατόν “σε μια ζαριά”, σε μια άκαιρη στιγμή, να πας σε μια δικαστική λύση και να χάσεις. Ενδεχομένως μπορεί να χρειαστεί να φτάσουμε και σε δίκη, αλλά τότε το σύνολο της κοινής γνώμης να είναι μαζί μας, και στο δικαστήριο η προσφυγή να γίνει από την παγκόσμια κοινότητα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή