ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διαμαρτυρία για τον βανδαλισμό του τάφου του Νίκου Καζαντζάκη

Διαμαρτυρία για τον βανδαλισμό του τάφου του Νίκου Καζαντζάκη

Ο πρόσφατος βανδαλισμός του τάφου του Νίκου Καζαντζάκη στην Κρήτη προκάλεσε την αντίδραση του Μουσείου Καζαντζάκη, των Εκδόσεων Καζαντζάκη και της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, που προέβησαν στην ακόλουθη κοινή ανακοίνωση διαμαρτυρίας.

«Εκθετο στους ανέμους και στις βροχές, περιβαλλόμενο όμως από τον σεβασμό ολόκληρου του κόσμου, το μνήμα του Νίκου Καζαντζάκη επισκοπούσε, δεκαετίες τώρα, τη γενέτειρα Πόλη του, το Ηράκλειο, όπως ο ίδιος ήθελε!

Υπάνθρωποι απίστευτης χυδαιότητας βεβήλωσαν τον τάφο, έσπασαν τον απλό ξύλινο σταυρό, εξάλειψαν το επίγραμμα, χάραξαν την επιτύμβιο στήλη, έκαμαν ό,τι μπορούσαν για να επιδείξουν την αθλιότητά τους, να καταστρέψουν το μνήμα, που είναι πια ένα από τα σύμβολα του Ηρακλείου και πόλος έλξης επισκεπτών από ολόκληρο τον κόσμο.

Εμείς οι τρεις φορείς, το Μουσείο Καζαντζάκη, η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη και οι Εκδόσεις Καζαντζάκη, που προασφαλίζουμε τον λόγο και τη σκέψη του μεγάλου κρητικού συγγραφέα, θλιβόμαστε που στο Μεγάλο Κάστρο, ζουν τέτοιοι “άνθρωποι”. Θλιβόμαστε βαθύτατα και εξοργισμένοι, κι εμείς όπως και όλοι οι Ηρακλειώτες, ζητάμε από κάθε αρμόδιο φορέα, όχι μόνο την άμεση αποκατάσταση του μνημείου, αλλά και την εφεξής προστασία του.

Ας μην αποδεχθούμε ότι, σημαντικότερη, βαρύτερη από την Οικονομική κρίση, είναι η Κοινωνική εξαθλίωση που ήδη μας έχει μολύνει».