Και νέα κίνητρα αυτοκαταγγελίας «μαύρου» χρήματος

Και νέα κίνητρα αυτοκαταγγελίας «μαύρου» χρήματος

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περί τα 2 δισ. ευρώ εκτιμούν, σε πρώτη φάση, οι οικονομικοί εισαγγελείς ότι θα εισπράξει το ελληνικό Δημόσιο από τους καταθέτες της νέας λίστας, με τους 10.500 λογαριασμούς, η οποία έφθασε στις Αρχές από το κρατίδιο της Βεστφαλίας-Ρηνανίας. Παράλληλα, εντείνονται οι έλεγχοι για αναζήτηση εκείνων που διαθέτουν αφορολόγητο και ενδεχομένως «μαύρο» χρήμα.

Οι οικονομικοί εισαγγελείς, με επικεφαλής τον κ. Παναγιώτη Αθανασίου, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ξεκινήσει τον έλεγχο της νέας λίστας σε συνδυασμό με τις λίστες που ήδη διαθέτουν και οι οποίες πλέον έχουν –κατά ένα τρόπο– ενοποιηθεί, συγκροτώντας μια τεράστια βάση δεδομένων που περιλαμβάνει περί το ένα εκατομμύριο και πλέον ΑΦΜ. Η ομάδα των οικονομικών εισαγγελέων ενισχύθηκε με δύο ακόμα εισαγγελικούς λειτουργούς, την Ελένη Τουλουπάκη και τον Χρήστο Ντζούρα από την Εισαγγελία Πρωτοδικών, ενώ το βάρος της διερεύνησης της λίστας ανέλαβε ήδη ο επίκουρος οικονομικός εισαγγελέας Ιωάννης Δραγάτσης.

Παράλληλα, τα χέρια των ελεγκτικών μηχανισμών αναμένεται να λύσει η νέα νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζεται σε εφαρμογή επιτυχημένου γερμανικού μοντέλου με τη λεγόμενη αυτοκαταγγελία. Η ίδια ρύθμιση προβλέπει κι άλλες διατάξεις που θα δίνουν κίνητρα σε όσους εμπλέκονται σε υποθέσεις με αφορολόγητο και «μαύρο» χρήμα να πληρώνουν, ώστε να αποφεύγονται οι χρονοβόρες διαδικασίες ελέγχου αλλά και οι βαριές ποινικές διώξεις. Η νέα ρύθμιση για τη λεγόμενη αυτοκαταγγελία αναμένεται να έρθει στη Βουλή σύντομα και η ψήφισή της εκτιμάται από τους οικονομικούς εισαγγελείς ότι θα κινητοποιήσει καταθέτες που θα σπεύσουν να πληρώσουν, αποφεύγοντας ελέγχους και διώξεις. Αλλωστε, το σύστημα αυτό έχει επιτυχώς εφαρμοστεί στη Γερμανία τα τελευταία έτη.

Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός, αρμόδιος σε θέματα Διαφθοράς, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ετοιμάζει νέες ρυθμίσεις για παροχή κινήτρων σε όσους επιστρέφουν χρήματα στο Δημόσιο για υποθέσεις ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος ή για άλλες παραβάσεις. Σε αντάλλαγμα της καταβολής των οφειλομένων οι υπαίτιοι θα αντιμετωπίζονται με ευνοϊκούς όρους και σε εξαιρετικές περιπτώσεις θα αποφεύγουν εντελώς την ποινική κύρωση. Οι νέες διατάξεις περί παροχής κινήτρων βρίσκουν, σύμφωνα με πληροφορίες, σύμφωνους και τους εκπροσώπους των θεσμών.

Επίσης, σημαντικά είναι και τα στοιχεία που περιλαμβάνει μία ακόμα λίστα που έφθασε στα χέρια των οικονομικών εισαγγελέων. Περιλαμβάνει 50 καταθέτες, ελληνικής καταγωγής, με καταθέσεις σε ελβετικές τράπεζες, που εντοπίστηκε στο σπίτι Ελληνογερμανού τραπεζίτη. Η «λίστα» περιλαμβάνει ονόματα του επιχειρηματικού κόσμου και θα ερευνηθεί κατά προτεραιότητα. Ο τραπεζίτης που κρατείται στην Ελβετία ελεγχόμενος για ποινικές υποθέσεις ήταν εκείνος που διοχέτευσε στο ελβετικό τραπεζικό σύστημα και τις μίζες από τα εξοπλιστικά του πρώην υπουργού Ακη Τσοχατζόπουλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή