Πίστωση χρόνου από ΗΠΑ για τη βίζα

Πίστωση χρόνου από ΗΠΑ για τη βίζα

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ελληνική κυβέρνηση δίνει μάχη με τον χρόνο ώστε να προλάβει να ανταποκριθεί στις πιέσεις της Ουάσιγκτον για τον εκσυγχρονισμό των ταυτοτήτων και να αποφευχθεί η αποπομπή της χώρας από το πρόγραμμα μη θεώρησης διαβατηρίων για τους πολίτες που ταξιδεύουν στις ΗΠΑ (Visa Waiver). Αξιωματούχοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη διευκρινίζουν ότι έχει ήδη συγκροτηθεί επιτροπή η οποία επεξεργάζεται πρόταση για τα τεχνικά χαρακτηριστικά των νέας γενιάς ταυτοτήτων. Μάλιστα, εξετάζεται το ενδεχόμενο τα νέα δελτία ταυτότητας να περιλαμβάνουν, εκτός από δακτυλικό αποτύπωμα, και πρόσθετα βιομετρικά στοιχεία, όπως το «αποτύπωμα» της ίριδας του κατόχου. Η επιτροπή συγκροτήθηκε πριν από έναν μήνα και συμμετέχουν σ’ αυτήν, μεταξύ άλλων, αστυνομικοί της Διεύθυνσης Διαβατηρίων της ΕΛ.ΑΣ.

Η Ελλάδα διαθέτει, από το 2006, ένα πρότυπο Εθνικό Κέντρο Εκδοσης Εγγράφων Ασφαλείας με έδρα τη Διεύθυνση Διαβατηρίων της Ελληνικής Αστυνομίας, που πληροί όλες τις διεθνείς προδιαγραφές και συγκαταλέγεται στα ασφαλέστερα κέντρα έκδοσης παγκοσμίως, με θετικές αξιολογήσεις από τα Ηνωμένα Εθνη και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η έκδοση των νέων, ασφαλών ελληνικών ταυτοτήτων θα μπορούσε να ξεκινήσει εντός 3 μηνών, ωστόσο, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, το εκτυπωτικό κέντρο λειτουργεί σήμερα στο 1/3 των δυνατοτήτων του.

Στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη τόνισε ότι η αντικατάσταση των υφιστάμενων ταυτοτήτων με νέα δελτία αποτελεί συμβατική υποχρέωση της Ελλάδας απέναντι σε Ε.Ε. και ΗΠΑ. Προσέθεσε ότι ο εκσυγχρονισμός των ταυτοτήτων προωθείται υπό την πίεση της αξιολόγησης του προγράμματος Visa Waiver, που πρόκειται να ξεκινήσει το επόμενο δεκαήμερο.

Οι πιέσεις προς την Ελλάδα για το ζήτημα εντάθηκαν μετά και τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι τα υφιστάμενα δελτία ταυτότητας, λόγω της παρωχημένης τεχνολογίας που χρησιμοποιείται για την εκτύπωσή τους, πλαστογραφούνται και εν συνεχεία χρησιμοποιούνται για την έκδοση «γνήσιων» διαβατηρίων από τη Διεύθυνση Διαβατηρίων της ΕΛ.ΑΣ. Το κόστος αντικατάστασης των ταυτοτήτων πρόκειται να ξεπεράσει τα 80 εκατ. ευρώ. Η υπαγωγή της Ελλάδας σε «προσωρινό καθεστώς» (Provisional Status) στο πρόγραμμα Visa Waiver μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου λειτουργεί ως μοχλός πίεσης.

Εάν, πάντως, η Αθήνα προβεί άμεσα στις αναγκαίες δράσεις, αξιοποιώντας την υπάρχουσα υποδομή, η αμερικανική κυβέρνηση έχει διαμηνύσει την πρόθεσή της να παράσχει εξάμηνη παράταση, στη διάρκεια της οποίας η χώρα θα παραμένει στο πρόγραμμα και, αφού ολοκληρωθούν οι σχετικές ενέργειες, θα δοθεί το οριστικό «πράσινο φως» από το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ ώστε η Ελλάδα να συνεχίσει απρόσκοπτα να συμμετέχει στο Visa Waiver.

Η Διεύθυνση Διαβατηρίων και Εγγράφων Ασφαλείας έχει εκδώσει έως σήμερα πάνω από 4,5 εκατ. διαβατήρια και 4,2 εκατ. κάρτες μεγέθους πιστωτικής κάρτας (ID-1), χωρίς κρούσματα πλαστογραφίας. Στην αρμόδια Διεύθυνση της ΕΛ.ΑΣ. εκδίδονται από το 2009 οι νέες άδειες οδήγησης και από τον Φεβρουάριο του 2010 οι νέες ταυτότητες των αστυνομικών, που λειτούργησαν ως πιλοτικό πρόγραμμα και για τη νέα ταυτότητα όλων των πολιτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή