H Περιφέρεια Θεσσαλίας, η πρώτη που ολοκλήρωσε τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων

H Περιφέρεια Θεσσαλίας, η πρώτη που ολοκλήρωσε τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρώτη περιφέρεια στην χώρα η οποία ολοκλήρωσε τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων αλλά και τις μελέτες για τα «πράσινα σημεία» καθίσταται η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Λάρισα για το θέμα αυτό με την συμμετοχή των προέδρων των τριών ΦΟΣΔΑ αλλά και δημάρχων και εκπροσώπων των δημάρχων από όλη την Θεσσαλία οριστικοποιήθηκαν και έγιναν ομόφωνα αποδεκτές οι σχετικές προτάσεις. Η σύσκεψη, πραγματοποιήθηκε ενόψει της τελικής παρουσίασης του σχεδίου την ερχόμενη Τρίτη 22 Δεκεμβρίου, στον υπουργό Εσωτερικών κ Π Κουρουμπλή από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας και πρόεδρο της ΕΝΠΕ Κώστα Αγοραστό, ο οποίος χαρακτήρισε τον σχεδιασμό «ρεαλιστικό».

Στόχος του υπουργείου ο οποίος όμως χαρακτηρίστηκε ως υπερφιλόδοξος από τον Περιφερειάρχη και αρκετούς δημάρχους, είναι η Θεσσαλία μέχρι το 2020, μέσω των νέων υποδομών ολοκληρωμένης διαχείρισης αποβλήτων, να επιτύχει το 50% των ανακυκλωσίμων Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) να προωθείται στην ανακύκλωση, τη στιγμή που σήμερα το ποσοστό αυτό ανέρχεται κοντά στο 11%, ενώ για τα βιολογικά απόβλητα (βιοαπόβλητα) το ποσοστό χωριστής συλλογής τους να ανέλθει στο 21% του συνολικού τους βάρους.

Στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας σημείωσε μεταξύ άλλων ότι πρόκειται για ένα ρεαλιστικό σχεδιασμό που ξεκίνησε εδώ και πολλά χρόνια, με προϋπολογισμό 57 εκ. ευρώ. Με τις απαιτήσεις όμως, του νέου εθνικού σχεδιασμού που επιθυμεί η κυβέρνηση, έχει αυξηθεί ο προϋπολογισμός στα 135 εκ. ευρώ παρατήρησε ο κ Αγοραστός και συμπλήρωσε:« εμείς προχωράμε σε δύο φάσεις στην υλοποίηση. Η πρώτη φάση αφορά τις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων στους χώρους που επιλέξαμε μαζί με τους ΦΟΣΔΑ καθώς η και τη δημιουργία πράσινων σημείων σε δημόσιους και δημοτικούς χώρους. Επίσης θα υπάρξουν δράσεις για να βοηθήσουν την ανακύκλωση. Στη δεύτερη φάση έρχονται τα πράσινα σημεία σε κάθε δήμο και επεκτάσεις των μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων. Η διαφορά που προκύπτει στο κόστος του νέου περιφερειακού σχεδιασμού πρέπει να ζητηθεί από το υπουργείο, ούτως ώστε να μπορέσουν οι δήμοι να υλοποιήσουν τις απαιτήσεις του υπουργείου για πράσινα σημεία και για ανακύκλωση. Τα ποσοστά της ανακύκλωσης όμως είναι πάρα πολύ υψηλά και είναι δύσκολο να επιτευχθούν. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δε θα κάνουμε την προσπάθεια. Θα προσπαθήσουμε για να επιτύχουμε τους κατά το δυνατό υψηλότερους δείκτες που είναι απαίτηση της «Ευρώπης 2020». Έχουμε καταθέσει το χρονοδιάγραμμα του σχεδιασμού και πιστεύουμε ότι πρόκειται να εγκριθεί μέχρι τέλος Μαρτίου. Βέβαια, για να γίνει αυτό χρειάζονται οι εγκρίσεις από τα υπουργεία και τους άλλους φορείς. Εμείς ως Περιφέρεια Θεσσαλίας τρέχουμε γρήγορα για να εγκριθεί και να προκηρυχθούν τα έργα ούτως ώστε να πάμε στην υλοποίηση του προγράμματος αυτού».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή