Δεν άλλαξαν τελικά γήπεδο οι μετανάστες

Δεν άλλαξαν τελικά γήπεδο οι μετανάστες

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν πραγματοποιήθηκε τελικά χθες η μεταφορά των μεταναστών από το γήπεδο του τάε κβον ντο στο γήπεδο του χόκεϊ στο Ελληνικό, καθώς ο χώρος δεν ήταν έτοιμος. Στο μεταξύ δύο ακόμα λεωφορεία έφθασαν χθες από την Ειδομένη στην Αθήνα με μετανάστες, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να περάσουν τα σύνορα. Χθες, χαρακτηριστικά, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ενημέρωσε ανεπισήμως ότι οι εργασίες στον χώρο του χόκεϊ στο Ελληνικό ξεκίνησαν το πρωί (χθες) και θα ολοκληρωθούν σήμερα ώστε η εγκατάσταση να είναι καθόλα έτοιμη. Η κατάσταση που επικρατούσε στο γήπεδο από την προηγούμενη φορά που φιλοξενήθηκαν εκεί ομάδες προσφύγων ήταν τραγική, με σκουπίδια, ρούχα και εγκαταλελειμμένα πράγματα παντού.

Δύο μεγάλες σκηνές της Υπατης Αρμοστείας έχουν στηθεί δίπλα στο γήπεδο, ώστε να φιλοξενηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι (σ.σ. στο εσωτερικό της εγκατάστασης υπολογίζεται ότι χωρούν 700 άτομα), ενώ σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει έντονος προβληματισμός σε σχέση με τη φύλαξη του χώρου και τους όρους εισόδου και εξόδου όσων φιλοξενηθούν. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναζητείται κάποιος τρόπος να διαχωριστούν από τις οικογένειες και τις γυναίκες με παιδιά, οι νέοι άντρες που ταξιδεύουν μόνοι, καθώς έχουν σημειωθεί επεισόδια και παρενοχλήσεις. Επίσης, στον τρόπο λειτουργίας του χώρου αναμένεται να αναμειχθεί και η Ελληνικό Α.Ε.

Συνέλευση ΚΕΔΕ

Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης μιλώντας χθες στην έκτακτη συνέλευση της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) που πραγματοποιήθηκε με θέμα την αντιμετώπιση του προσφυγικού, είπε ότι πρέπει να δεχτούμε τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων από τον Frontex ή αυτό το νέο σώμα που θα δημιουργηθεί, μας συμφέρει και πρέπει να το στηρίξουμε. Είναι και εθνική δύναμη εφόσον είμαστε μέλη της Ε.Ε. Παράλληλα, ζήτησε οι δομές που θα φιλοξενήσουν όσους πρόκειται να μείνουν στην πρωτεύουσα για κάποιο χρονικό διάστημα, να είναι κλειστά κέντρα, τα οποία βέβαια θα εξασφαλιστεί ότι θα λειτουργούν με ανθρώπινες συνθήκες και όχι όπως η Αμυγδαλέζα.

«Δεν επιτρέπεται να κυκλοφορούν στην πόλη πληθυσμοί που δεν μπορούν να βιοποριστούν» τόνισε, επισημαίνοντας ότι προφανώς κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει συνθήκες εκδήλωσης παραβατικών συμπεριφορών. Πάντως, στη συζήτηση στην ΚΕΔΕ όπου εκτός από τους δημάρχους νησιών που υποδέχονται τις ροές, παραβρέθηκε και ο δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης, επικράτησε κλίμα συνεννόησης και συνεργασίας. Χαρακτηριστικά ο κ. Κονδύλης τόνισε ότι «δεν μπορεί ένας δήμος να σηκώσει το βάρος της διαχείρισης, πρέπει η κατανομή να γίνει σε όλη την ελληνική επικράτεια», προσθέτοντας ωστόσο ότι οι τοπικές κοινωνίες θα ήταν περισσότερο δεκτικές εφόσον προσφέρονταν κίνητρα όπως η δημιουργία θέσεων εργασίας ή τα κουπόνια για τη σίτιση των μεταναστών σε εστιατόρια της περιοχής όπου θα στηθεί δομή φιλοξενίας.

Χθες η ΚΕΔΕ αποφάσισε ομόφωνα τη δημιουργία επιτροπής για τη διαμόρφωση σχεδίου για την αντιμετώπιση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή