Τόσκας: Υπάρχει «άβατο» στα Εξάρχεια

Τόσκας: Υπάρχει «άβατο» στα Εξάρχεια

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανησυχητική κλιμάκωση της δράσης αντεξουσιαστών παρατηρείται τα τελευταία εικοσιτετράωρα στο κέντρο της Αθήνας, και ειδικότερα στην περιοχή των Εξαρχείων. Μέσα σε διάστημα 24 ωρών, και συγκεκριμένα από το βράδυ της Δευτέρας μέχρι το βράδυ της Τρίτης, καταγράφηκαν τρεις διαδοχικές επιθέσεις, η πρώτη κατά αστυνομικών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., η δεύτερη κατά ελεγκτών του μετρό και η τρίτη εναντίον του βουλευτή της Ν.Δ. Βασίλη Οικονόμου. Για επιστροφή στο κράτος του «Εξαρχιστάν» κάνει λόγο το Σωματείο Ειδικών Φρουρών της ΕΛ.ΑΣ., που επισημαίνει πως, εκτός από καταστροφές και λεηλασίες, υπάρχει κίνδυνος για ανθρώπινες ζωές. «Η περιοχή των Εξαρχείων τείνει με γοργούς ρυθμούς να επιστρέψει στο καθεστώς του "άβατου"», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Σωματείο των Ειδικών Φρουρών και προσθέτει: «Η αστυνομική απουσία στην περιοχή αποθρασύνει καθημερινά το παρακράτος των Εξαρχείων». Μάλιστα, οι συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ. αποκαλύπτουν δύο ακόμα επιθέσεις κατά αστυνομικών στα Εξάρχεια, που δεν είχαν δει το φως της δημοσιότητας.

Η πρώτη έγινε τα ξημερώματα της 6ης Οκτωβρίου σε βάρος αστυνομικού της Κρατικής Ασφάλειας, ο οποίος περιπολούσε με μοτοσικλέτα γύρω από το υπουργείο Πολιτισμού στην οδό Μπουμπουλίνας. Εγινε αντιληπτός από αντεξουσιαστές που τον ξυλοκόπησαν άγρια, με συνέπεια να μεταφερθεί στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο. Η δεύτερη επίθεση έγινε στα μέσα Νοεμβρίου εναντίον του πρώην διοικητή του Α.Τ. Εξαρχείων, ο οποίος συμμετείχε σε αστυνομικά μέτρα στην οδό Τοσίτσα κατά τη διάρκεια πορείας ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Κυκλώθηκε και χτυπήθηκε από κουκουλοφόρους και κατέληξε –και αυτός– στο 401. Σύμφωνα με μια εκδοχή, η έξαρση των βίαιων επιθέσεων συνδέεται με την κατάργηση της ομάδας ΔΕΛΤΑ, που περιπολούσε γύρω από τα Εξάρχεια, αλλά και την «απενεργοποίηση» της Κρατικής Ασφάλειας, που διατίθεται όχι για περιπολίες, αλλά για φύλαξη στόχων, όπως πολιτικά γραφεία κ.ά.

Το μπαράζ βίαιων επιθέσεων των τελευταίων ημερών άρχισε τα ξημερώματα της Δευτέρας με τη διπλή επίθεση στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Χαρ. Τρικούπη με 13 βόμβες μολότοφ. Το βράδυ της ίδιας μέρας αστυνομικός της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. δέχθηκε επίθεση από ομάδα περίπου 20 κουκουλοφόρων στην οδό Πατησίων στο ύψος του Πολυτεχνείου. Οι δράστες πιθανολογείται ότι συμμετείχαν σε μοτοπορεία αναρχικών, ενώ ο αστυνομικός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με τραύμα στο χέρι. Σχεδόν ταυτόχρονα, δέκα περίπου άτομα που είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους με κράνη και κουκούλες εντόπισαν στον σταθμό του μετρό στην Ομόνοια τρεις ελεγκτές και τους ξυλοκόπησαν άγρια. Διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, προκειμένου να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Tην ύπαρξη άβατου στα Εξάρχεια παραδέχθηκε σε χθεσινή ραδιοφωνική συνέντευξή του ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ναι, υπάρχει πρόβλημα κίνησης μέσα στα Εξάρχεια του οποιουδήποτε έχει μια δημόσια θέση ή κάποιων που κυκλοφορούν εκεί μέσα και έχουν διαφορετικές απόψεις. Υπάρχει πρόβλημα και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε», τόνισε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή