ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κόντρα φαρμακοποιών και φαρμακαποθηκαρίων

kontra-farmakopoion-kai-farmakapothikarion-2114863

Στα χαρακώματα βρίσκονται οι φαρμακαποθηκάριοι εναντίον των φαρμακοποιών με αφορμή το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων. Η απόφαση του υπουργείου να μειώσει τον χρόνο που έχουν περιθώριο οι φαρμακαποθήκες να διαθέσουν το στοκ των φαρμάκων τους με τις παλιές και άρα υψηλότερες τιμές, από 30 σε 20 ημέρες, έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων, που καταγγέλει το υπουργείο Υγείας για αιφνιδιαστικές αποφάσεις και αφήνει αιχμές «για άλλους παράγοντες του χώρου του φαρμάκου που αποτελούν προνομοιακούς συνομιλητές και διαδρομιστές του υπουργείου».

Το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων θα ισχύει για τις φαρμακαποθήκες από τις 4/1/2016 και για τα φαρμακεία από τις 29/1/2016. Σύμφωνα με την πρόεδρο και τον γραμματέα του Συλλόγου Ειρήνη Μαρκάκη και Θεόδ. Σκυλακάκη, οι αποθήκες δεν θα προλάβουν να διαθέσουν τα παλιά φάρμακα. Οπως ανέφεραν ενδεικτικά, ένα φάρμακο με λιανική τιμή 100 ευρώ, το αγοράζουν με 95,5 ευρώ και καλούνται να το διαθέσουν 92 ευρώ, ενώ αντίθετα τα φαρμακεία δεν αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα αφού έχουν τη δυνατότητα να διαθέσουν το απόθεμά τους σε 45 ημέρες.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος σε απάντησή του, επισημαίνει ότι το στοκ των φαρμακαποθηκάριων ανακυκλώνεται κάθε 20 ημέρες, και προσθέτει ότι οι φαρμακαποθήκες αγοράζουν από την πρώτη ημέρα μετά την έκδοση του δελτίου τιμών με μειωμένες τιμές πουλώντας όμως με τις παλιές υψηλές προς τα φαρμακεία. «Επομένως οποιοδήποτε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 20 ημερών οδηγεί σε κερδοφορία σε βάρος των φαρμακείων», αναφέρει ο ΠΦΣ.

Πεδίο αντιπαράθεσης έγιναν και οι ελλείψεις φαρμάκων. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των αποθηκών αυτές αποδίδονται στην παρατεταμένη αβεβαιότητα της αγοράς λόγω καθυστέρησης έκδοσης του δελτίου τιμών, στις μειούμενες ποσότητες που πωλούν οι πολυεθνικές στην Ελλάδα και σε εξαγωγές από μέρος των φαρμακείων. Στην απάντησή τους οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών, τονίζουν ότι η εμπλοκή φαρμακείων στις παράλληλες εξαγωγές «αποτελεί παρεπόμενο της προσπάθειας αύξησης των ποσοτήτων προς εξαγωγή των αποθηκών που βγάζουν στην αγορά υπαλλήλους τους και αγοράζουν τοις μετρητοίς σκευάσματα».

Οι φαρμακαποθηκάριοι τέλος, διαμαρτύρονται και για την δυνατότητα που έδωσε το υπουργείο στα μέλη της Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος να ιδρύσουν αλυσίδες φαρμακείων, εξαιρώντας τις φαρμακαποθήκες.