Μετακινήσεις μεταναστών στο γήπεδο χόκεϊ και… εξαφανίσεις

Μετακινήσεις μεταναστών στο γήπεδο χόκεϊ και… εξαφανίσεις

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό τη φύλαξη της αστυνομίας «άνοιξε» χθες και επισήμως το γήπεδο του χόκεϊ στο Ελληνικό ως χώρος φιλοξενίας μεταναστών. Ωστόσο προς άγνωστη κατεύθυνση κινήθηκαν χθες αρκετές εκατοντάδες μετανάστες μόλις έκλεισε το γήπεδο του Τάε Κβον Ντο όπου φιλοξενούνταν. Οι διαδικασίες αποκατάστασης και απολύμανσης του χώρου έχουν ήδη ξεκινήσει, καθώς θα φιλοξενήσει αγώνες κικ μπόξινγκ, οπότε πολλοί μετανάστες αποχώρησαν χωρίς να αναμένουν τα πούλμαν μεταφοράς, ίσως γιατί φοβήθηκαν λόγω της αναστάτωσης που δημιουργήθηκε. Αργά χθες το βράδυ πάντως στον χώρο στο Ελληνικό βρίσκονταν μόνο 235 άτομα, ενώ άγνωστο παραμένει πού βρήκαν κατάλυμα οι υπόλοιποι. Το γεγονός ότι ομάδες μεταναστών, πολλοί από τους οποίους μάλιστα, έχοντας επιστρέψει από την Ειδομένη, γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να περάσουν νομίμως στην Ευρώπη, τριγυρνούν στην πόλη, σχολίασε με δραματικούς τόνους ο δήμαρχος της Αθήνας Γιώργος Καμίνης, μιλώντας στον «Σκάι». «Υπάρχει κίνδυνος να αρχίσουν σταδιακά να εγκλωβίζονται άνθρωποι στην Ελλάδα, που δεν έχουν το καθεστώς του πρόσφυγα. Ανθρωποι από το Μαρόκο, την Αλγερία, το Πακιστάν, το Μπανγκλαντές. Δεν θέλουμε οι άνθρωποι αυτοί να βρίσκονται στις πόλεις και να κυκλοφορούν χωρίς δυνατότητα βιοπορισμού, χωρίς προοπτική», επεσήμανε ο δήμαρχος. «Υπάρχουν στη χώρα άδεια στρατόπεδα, ελεύθεροι χώροι. Γιατί δεν ανοίγουν μερικά στρατόπεδα;», αναρωτήθηκε.

Εως και τον Μάρτιο

Στο γήπεδο του χόκεϊ οι εργασίες σχεδόν ολοκληρώθηκαν χθες, ενώ λειτουργεί και η θέρμανση. Ο πρώτος όροφος, το ισόγειο και το υπόγειο μπορεί να φιλοξενήσουν περίπου 450 άτομα, ενώ, εκτός του κυρίως χώρου, έχουν στηθεί δύο μεγάλες σκηνές, χωρητικότητας 150 ατόμων η καθεμία. Ο χώρος θα λειτουργήσει έως και τον Μάρτιο, σύμφωνα με όσα συμφωνήθηκαν στη σύσκεψη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής με τους δημάρχους της περιοχής και την Ελληνικό Α.Ε., στην αρχή της εβδομάδας. Οπως ανέφεραν στελέχη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, έχει εξασφαλιστεί η διαρκής παρουσία αστυνομικών στον χώρο, που θα ελέγχουν την είσοδο και την έξοδο των φιλοξενουμένων, οι οποίοι ωστόσο θα έχουν ελευθερία κινήσεων ώστε να αποφευχθούν επεισόδια όπως αυτά που σημειώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες. Συνολικά 178 άτομα έχουν μέχρι στιγμής μεταφερθεί σε κέντρο κράτησης στην Κόρινθο, μετανάστες κυρίως από το Μαρόκο. Εν τω μεταξύ, τις δύο πρώτες ημέρες της εβδομάδας στη Λέσβο είχαν καταγραφεί 2.260 άτομα, ενώ περίπου 300 ανέμεναν να περάσουν τη διαδικασία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή