Σε ελέγχους ασφαλείας θα εστιάζει η επιχείρηση «Ποσειδών» του Frontex

Σε ελέγχους ασφαλείας θα εστιάζει η επιχείρηση «Ποσειδών» του Frontex

58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επιχείρηση ταχείας επέμβασης «Ποσειδών» για τη φύλαξη των ελληνικών συνόρων, που θα αντικαταστήσει την τρέχουσα κοινή επιχείρηση «Ποσειδών», ξεκινάει στις 28 Δεκεμβρίου, όπως ανακοίνωσε ο Frontex.

Το επιχειρησιακό πλάνο της επιχείρησης συμφώνησαν την Πέμπτη ο Frontex με την ελληνική πλευρά. Η επιχείρηση θα περιλαμβάνει μεγαλύτερο αριθμό υπαλλήλων και περισσότερο τεχνικό εξοπλισμό προκειμένου να υποστηρίξει την Ελλάδα στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών. Επίσης, θα θέτει μεγαλύτερη έμφαση σε ελέγχους ασφαλείας.

Σύμφωνα με το επιχειρησιακό πλάνο, ο αριθμός των υπαλλήλων θα αυξηθεί σταδιακά για να φτάσει τους 376 αξιωματικούς (ειδικούς στον έλεγχο, τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων και τον εντοπισμό πλαστών εγγράφων) και διερμηνείς, από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των συνδεδεμένων χωρών Σένγκεν.

Στις επιχειρήσεις έχουν προγραμματιστεί να πάρουν μέρος και πολλά πλοία, το προσωπικό των οποίων δεν συμπεριλαμβάνεται στους 376 υπαλλήλους. Όπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση, ενώ η συμμετοχή στις κοινές επιχειρήσεις της Frontex είναι εθελοντική, τα κράτη-μέλη είναι υποχρεωμένα να στέλνουν συνοριοφύλακες και τεχνικό εξοπλισμό για τις επιχειρήσεις ταχείας ανάπτυξης, εκτός και αν οι ίδιοι αντιμετωπίζουν μια ειδική κατάσταση, που επηρεάζει ουσιαστικά την εκτέλεση των εθνικών καθηκόντων τους. Η ανάπτυξη στο πεδίο περισσότερων αξιωματικών θα βοηθήσει στην επίσπευση των διαδικασιών καταγραφής και δακτυλοσκόπησης στα ελληνικά νησιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή