Μοναδικό θύμα, το Ελληνικό Φεστιβάλ

Μοναδικό θύμα, το Ελληνικό Φεστιβάλ

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την περασμένη Πέμπτη το απόγευμα, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Ελληνικού Φεστιβάλ, Γιώργος Λούκος, πετούσε για το εξωτερικό. Μέχρι λίγο πριν να επιβιβαστεί στο αεροπλάνο δεχόταν τηλεφωνήματα από συμβούλους του υπουργείου Πολιτισμού που τον παρότρυναν να διευκολύνει το υπουργείο και να παραιτηθεί.

Ο υπουργός Πολιτισμού, Αριστείδης Μπαλτάς, στη συνάντησή τους την περασμένη Δευτέρα, σαφή θέση δεν πήρε. Ούτε για να ζητήσει ευθέως την παραίτησή του (εξηγώντας όμως και τους λόγους) ούτε για να ξεκαθαρίσει τις αιωρούμενες, εναντίον του κατηγορίες. Τουναντίον. Σε συνέντευξη που έδωσε ο υπουργός Πολιτισμού στο tvxs και στο ερώτημα που του ετέθη αν ο Γιώργος Λούκος θεωρείται υπόδικος, απαντά: «Αυτή τη στιγμή δεν έχει ονομαστεί υπόδικος. Πρέπει να ολοκληρωθεί η κύρια ανάκριση». Παρ’ όλα αυτά εδώ και μερικές εβδομάδες η θητεία του Γ. Λούκου στο Ελληνικό Φεστιβάλ σπιλώνεται μέσα από δημοσιεύματα που του καταλογίζουν ότι έχει ζημιώσει το ελληνικό Δημόσιο με 2,7 εκατ. ευρώ και από ένα πόρισμα – φάντασμα στο οποίο… δεν έχει πρόσβαση το υπουργείο. Αυτή είναι η περίληψη μιας ακόμη υπόθεσης που έχει να κάνει με τη διαχείριση ανθρώπων και φορέων από την παρούσα κυβέρνηση. Και για μια ακόμη φορά αυτό που κυριαρχεί είναι αδιαφάνεια και διφορούμενες τοποθετήσεις. Ομως μ’ αυτή την τακτική δεν πλήττεται ο Γιώργος Λούκος, αλλά ένας θεσμός με κύρος και διεθνή απήχηση. Ο Γ. Λούκος με όλη αυτή την κατάσταση ακυρώνει όσα είχε σε πρώτη φάση συμφωνήσει για το Φεστιβάλ του ερχόμενου καλοκαιριού, γιατί δεν ξέρει τι θα γίνει, πόσα χρήματα θα έχει στη διάθεσή του, και, φυσικά αν θα βρίσκεται στη θέση του μετά τη λήξη της θητείας του, τον Μάρτιο του 2016.

Το βράδυ της προηγούμενης Πέμπτης, πάντως, στην πρεμιέρα της παράστασης του Γιάννη Χουβαρδά «Ριχάρδος Γ» στο Εθνικό Θέατρο, οι περισσότεροι συζητούσαν το θέμα του Φεστιβάλ και του Γιώργου Λούκου. Και σχεδόν όλοι ονόμαζαν και τον… αντικαταστάτη του. Ποιον τιμά όλη αυτή η παραφιλολογία; Ούτε καν αυτόν που φημολογείται ότι θα διαδεχθεί τον Γ. Λούκο… Πάντως, σίγουρα, όχι το μέλλον ενός επιτυχημένου θεσμού, που κατά κοινή -και υπουργική ομολογία- ο Γιώργος Λούκος έφτιαξε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή