Συρρέουν ξανά στην πλατεία Βικτωρίας

Συρρέουν ξανά στην πλατεία Βικτωρίας

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε υπαίθριο χώρο φιλοξενίας μετατρέπεται και πάλι η πλατεία Βικτωρίας, όπου καταλύουν κυρίως οι Βορειοαφρικανοί που δεν γίνονται δεκτοί από τα προσωρινά κέντρα φιλοξενίας στον Ελαιώνα και στο Ελληνικό. Ανεπισήμως, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής διεμήνυσε στον Δήμο Αθηναίων ότι προς το παρόν δεν υπάρχει χώρος να φιλοξενηθούν, καθώς τα υφιστάμενα κέντρα φιλοξενίας έχουν γεμίσει. Στο μεταξύ, ακόμα 4.000 άτομα έφτασαν χθες στον Πειραιά από Χίο και Μυτιλήνη. Αγνωστος είναι ο αριθμός των μεταναστών που περιφέρονται στην πρωτεύουσα χωρίς να διαθέτουν φιλοξενία ή και σίτιση, αφού επισήμως δεν υπάρχει τρόπος καταμέτρησης.

Πρόκειται κυρίως για μετανάστες εθνικοτήτων που δεν επιτρέπεται να περάσουν τα σύνορα και άρα παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα. Τα κέντρα φιλοξενίας όχι μόνο δεν έχουν χώρο, αλλά και επειδή έχουν γεμίσει με οικογένειες με παιδιά, δεν θέλουν να επιτρέψουν την είσοδο σε Μαροκινούς που δημιουργούν επεισόδια, πολλοί από αυτούς μάλιστα είτε είναι τοξικοεξαρτημένοι είτε διακινούν ναρκωτικά. Οι ροές Μαροκινών μεταναστών αυξήθηκαν, καθώς καταργήθηκε η βίζα από τη χώρα τους προς την Τουρκία και άρα πολύ εύκολα και φθηνά μπορούν να φθάσουν έως τα τουρκικά παράλια.

Δήμαρχοι

Στο γήπεδο χόκεϊ στο Ελληνικό φιλοξενούνται 500 άτομα, ωστόσο οι δήμαρχοι της Νότιας Αττικής σε συνάντησή τους με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, ήταν κατηγορηματικοί ότι δεν θα επιτρέψουν να παραμείνουν οι μετανάστες στο γήπεδο χόκεϊ του Ελληνικού ούτε μία ημέρα περισσότερο από τις 31 Μαρτίου, όπως έχει συμφωνηθεί. «Υπάρχει δυσπιστία όσον αφορά τις δεσμεύσεις του υπουργείου, καθώς είναι φανερό ότι ολοένα και περισσότεροι μετανάστες εγκλωβίζονται στη χώρα, ενώ δεν υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης της κατάστασης», ανέφερε χαρακτηριστικά άνθρωπος που ήταν στη συνάντηση.

«Βλέπω ότι έπραξα τελικά ορθώς και κράτησα μικρό καλάθι στις κυβερνητικές διαρροές της προηγούμενης εβδομάδας, περί αξιοποίησης στρατοπέδων για τη φιλοξενία προσφύγων, διότι πάλι δεν κινείται τίποτα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, μιλώντας χθες στο δημοτικό συμβούλιο, ενώ παράλληλα χαρακτήρισε θετική εξέλιξη τη σύσταση από την πλευρά της ΚΕΔΕ επιτροπής για το προσφυγικό. «Είναι κάτι που υποστηρίζω καιρό, ότι δηλαδή κυβέρνηση και δήμοι πρέπει να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι για τη διαχείριση του προσφυγικού», προσέθεσε.

Οσον αφορά τις αφίξεις από τα νησιά, το πλοίο «Νήσος Μύκονος» αποβίβασε τα μεσάνυχτα της Κυριακής 528 πρόσφυγες, ενώ χθες το πρωί το πλοίο «Τέρα Τζετ» 1.709 και το πλοίο «Αριάδνη» 1.754, κυρίως από Λέσβο και Χίο. Στο μεταξύ ο Frontex ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι σταματά προσωρινά τις καταγραφές στη Χίο, έπειτα από ανησυχίες ότι το κτίριο στην περιοχή Ταμπάκικα μπορεί να είναι μολυσμένο με αμίαντο.

Σε ναυάγιο τη νύχτα της προηγούμενης Παρασκευής πνίγηκαν 18 πρόσφυγες, όταν το σκάφος που τους μετέφερε βυθίστηκε κοντά στα τουρκικά παράλια. Μέλη της τουρκικής ακτοφυλακής κατάφεραν να σώσουν 14 ανθρώπους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή