24 πρόσφυγες νεκροί σε δύο ημέρες στο Αιγαίο

24 πρόσφυγες νεκροί σε δύο ημέρες στο Αιγαίο

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Toυλάχιστον 40 παιδιά μεταναστών από τα συνολικά 70 ασυνόδευτα ανήλικα που καταγράφηκαν στη Σάμο δεν εντοπίστηκαν στη συνέχεια από τις αρμόδιες υπηρεσίες, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες. Ταυτόχρονα 10 ανήλικοι έχασαν τη ζωή τους στο Αιγαίο μόνο τις δύο τελευταίες ημέρες που σημειώθηκαν δύο ναυάγια με 13 και 11 νεκρούς αντίστοιχα. Σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, έως τις 21 Δεκεμβρίου 2015 περισσότεροι από 800.000 μετανάστες και πρόσφυγες είχαν διασχίσει το Αιγαίο από την Τουρκία με βάρκες προς τα ελληνικά νησιά. Οι ροές στα νησιά του Αιγαίου, εν τω μεταξύ, παραμένουν σταθερές, βοηθούντος και του καιρού, καθώς περίπου 3.500-4.000 άτομα φθάνουν καθημερινά.

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας βρέθηκε χθες στη Λέσβο, συνοδευόμενος από την αντιστρατηγό της ΕΛ.ΑΣ., προϊσταμένη του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων, Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, προκειμένου να εξετάσει την πορεία των έργων στη Μόρια, όπου δημιουργούνται τρία κέντρα καταγραφής, αλλά και να πάρει μέρος σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο νησί. Στόχος της συνάντησης ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, ο συντονισμός των πολλών ΜΚΟ που βρίσκονται στη Λέσβο, έτσι ώστε να καθοριστεί επακριβώς ποιος κάνει τι, αλλά και η συνεργασία με τα κυβερνητικά όργανα, για να υπάρχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Για τον λόγο αυτό αποφασίστηκε η δημιουργία επιτροπής υπό τον γενικό γραμματέα Αιγαίου, η οποία θα είναι αρμόδια για τη δημιουργία ενός μητρώου των οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στο νησί αλλά και για την επίλυση θεμάτων συνεργασίας μεταξύ των ΜΚΟ.

Στη Λέσβο αποφάσισε να περάσει τις εορτές των Χριστουγέννων η Σούζαν Σάραντον. Η διάσημη ηθοποιός δήλωσε ότι θέλει να μεταφέρει στη διεθνή κοινότητα το δράμα των προσφύγων αλλά και τις προσπάθειες της Ελλάδας να αντιμετωπίσει τη δύσκολη κατάσταση. Επίσης αποκάλυψε ότι σχεδιάζει να φτιάξει ένα ντοκιμαντέρ για όσα συμβαίνουν στη Λέσβο, με τις βάρκες που φτάνουν καθημερινά και με τον καταυλισμό προσφύγων στο Καρά Τεπέ.

Ερευνα για «εξαφανίσεις» ανηλίκων

Οσον αφορά στις εξαφανίσεις ασυνόδευτων ανηλίκων, οι οποίοι καταγράφηκαν από τις Αρχές αλλά στη συνέχεια δεν στάθηκε δυνατόν να εντοπιστούν, η τύχη τους είναι άγνωστη, ωστόσο εκτιμάται ότι επρόκειτο για παιδιά στην εφηβεία που απλώς συνέχισαν το ταξίδι τους. Η Εισαγγελία του νησιού, πάντα σύμφωνα με πληροφορίες, ερευνά την υπόθεση, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι η «εξαφάνιση» των ασυνόδευτων ανηλίκων δεν πραγματοποιήθηκε χωρίς –αν μη τι άλλο– τη συναίνεσή τους. Στη Σάμο ο χώρος φιλοξενίας είναι ανοιχτός, οπότε δεν υπάρχει η δυνατότητα ελέγχου της εισόδου και εξόδου των ατόμων που βρίσκονται εκεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή