«Σημείο αναφοράς όλων η πλατεία»

«Σημείο αναφοράς όλων η πλατεία»

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παραμονές Χριστουγέννων και η πλατεία Βικτωρίας γέμισε και πάλι πρόσφυγες και μετανάστες που έφτασαν στην Αθήνα από τα νησιά αλλά και από την Ειδομένη, μετά την αποτυχημένη προσπάθειά τους να περάσουν τα σύνορα με την ΠΓΔΜ. Στην πλατεία βρίσκονταν έως αργά το απόγευμα πάνω από τριακόσια άτομα, προερχόμενα από δύο πλευρές της χώρας, από τον βορρά και την ανατολή. Οπως εξηγεί στην «Κ» ιδιοκτήτης καφέ στην πλατεία, το φαινόμενο της «γεμάτης πλατείας» δεν έπαψε ποτέ να υπάρχει, από την εποχή που άρχισαν οι μαζικές ροές. «Η ένταση μεταβάλλεται, αλλά το σημείο αναφοράς για όλους παραμένει η πλατεία».

Ερωτήματα

Η διαφορά είναι ότι, σε αντίθεση με το καλοκαίρι, η πλατεία το βράδυ είναι άδεια από κόσμο, δημιουργώντας ερωτήματα για τους χώρους όπου οι άνθρωποι αυτοί επιλέγουν να περάσουν τη νύχτα τους. Ο 27χρονος Αχμέτ Σινάτ βρίσκεται εννέα χρόνια στην Ελλάδα και από τον Ιούλιο εργάζεται ως διερμηνέας για τον Οργανισμό Μετανάστευσης. Περιοχή ευθύνης του είναι η πλατεία Βικτωρίας και, όπως λέει, πολλοί πρόσφυγες δεν επιθυμούν να μεταβούν με τα λεωφορεία στα κέντρα φιλοξενίας αλλά προτιμούν να βρουν μόνοι τους κάποιο μέρος να μείνουν. «Οι νεότεροι διασκορπίζονται μέσα στην πόλη και κοιμούνται όπου βρουν, ειδικά όσοι επιστρέφουν από Ειδομένη, αφού τους έχουν τελειώσει τα χρήματα και διαθέτουν υπνόσακους που τους χορήγησε ο Οργανισμός». Οι περισσότεροι από τους νεοαφιχθέντες, όπως λέει, περιμένουν χρήματα για να συνεχίσουν το ταξίδι τους, και μέχρι να αναχωρήσουν τα βραδινά λεωφορεία για τα σύνορα, περιμένουν στην πλατεία. Ο Γ. Δημητρίου, ιδιοκτήτης περιπτέρου επί της οδού Χέιδεν, αναφέρει πως τα βράδια πολλοί πρόσφυγες «στοιβάζονται» σε σπίτια ομοεθνών τους που ζουν πέριξ της πλατείας, με αντίτιμο 5-10 ευρώ τη βραδιά, και το πρωί επιστρέφουν στα παγκάκια.

Οι αστυνομικοί που φρουρούν την πλατεία αναφέρουν πως το βράδυ δεν αντέχει κανείς να μείνει εκτεθειμένος στο κρύο και την υγρασία, γι’ αυτό και η πλατεία δεν αποτελεί την κατάλληλη επιλογή. Επεισόδια και τριβές μεταξύ των προσφύγων δεν έχουν σημειωθεί, ενώ οι κάτοικοι της περιοχής, αν και ενοχλημένοι, έχουν σταματήσει τις έντονες διαμαρτυρίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή