2015: Οι Έρευνες της «Κ»

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσα στο 2015 η «Κ» ταξίδεψε στη Χαλκιδική για να καταγράψει την αντιπαράθεση μεταξύ όσων υποστήριζαν και όσων αντιδρούσαν στα μεταλλεία χρυσού, αλλά βρέθηκε και στις Πρέσπες όπου κάτοικοι και φορείς αποτελούν το μοναδικό παράδειγμα συμφωνίας για τη διαχείριση των υδάτων στη χώρα. Στις εκλογές του Ιανουαρίου παρακολούθησε πώς συσπειρώνονται χριστιανοί και μουσουλμάνοι ψηφοφόροι στη Θράκη και ταξίδεψε στο χωριό του «Όχι» μετά το δημοψήφισμα του καλοκαιριού. Σε μία από τις αποστολές της εκτός συνόρων ταξίδεψε στη Σμύρνη και συνάντησε τη νέα γενιά Ελλήνων της ιστορικής πόλης. Παρουσίασε ακόμη την ιστορία ενός κυκλώματος διακίνησης όπλων και τσιγάρων, τη διαδρομή ενός δουλεμπορικού πλοίου στις ελληνικές θάλασσες, τη δράση κυκλωμάτων πλαστογραφίας διαβατηρίων στην Αθήνα και τις συνθήκες περίθαλψης ασθενών μέσα στο Δαφνί

Λίγο πριν από το τέλος του 2015 η «Κ» θυμάται ορισμένες από τις Έρευνές της:

2015: Οι Έρευνες της «Κ»-1

Ρεπορτάζ: Άγγελος Πετρόπουλος

Πολύμηνη έρευνα της «Κ», σε  συνεργασία με τη διεθνή έκδοση «Intercept», σε Ελλάδα και ΗΠΑ οδήγησε για πρώτη φορά στη δημοσίευση μαρτυριών υψηλόβαθμων στελεχών των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που συμμετείχαν ή έχουν γνώση της επιχείρησης υποκλοπών στην Ελλάδα. Με την έρευνα αυτή η «Κ» έφερε για πρώτη φορά στο φως αδημοσίευτα απόρρητα έγγραφα της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA) για το 2004 και τις υποκλοπές μέσα από αποκλειστική πρόσβαση στο αρχείο του πρώην αναλυτή των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Εντουαρντ Σνόουντεν.


2015: Οι Έρευνες της «Κ»-2

Ρεπορτάζ: Γιάννης Παπαδόπουλος

Τον Ιούνιο η «Κ» κατέγραψε τη δράση των κυκλωμάτων διακίνησης προσφύγων και μεταναστών στις γειτονιές της Σμύρνης, συνάντησε οικογένειες Σύρων λίγο πριν από τον απόπλου τους για την Ελλάδα και παρουσίασε τις δυσκολίες της διαχείρισης των συνεχών ροών στη Λέσβο.


2015: Οι Έρευνες της «Κ»-3

Ρεπορτάζ: Ελένη Βαρβιτσιώτη, Τάσος Τέλλογλου

Η «Κ» μίλησε με τους πρωταγωνιστές, Ελληνες και Ευρωπαίους, και έριξε φως στον ρόλο-κλειδί του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και του Πόουλ Τόμσεν στην εμπλοκή της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ με στόχο να κλείσει την «καταραμένη» τελευταία αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.


2015: Οι Έρευνες της «Κ»-4

Ρεπορτάζ: Γιώργος Λιάλιος

Η «Κ» παρουσίασε για πρώτη φορά μερικά από τα 17.000 αντικείμενα της βασιλικής οικογένειας που βρέθηκαν στο ανάκτορο του Τατοΐου καθώς και τα σχέδια για την αξιοποίηση του κτήματος.


2015: Οι Έρευνες της «Κ»-5

Ρεπορτάζ: Τάσος Τέλλογλου

Η «Κ» παρουσίασε την ιστορία ενός αυτόκλητου ιμάμη στο πακιστανικό σουνιτικό τζαμί Ταρίκ των Μεγάρων που συνελήφθη στη χώρα μας, αρχές του 2015. Στο παρελθόν είχε διαφύγει στο Πακιστάν και επιχειρούσε να επιστρέψει στην Ελλάδα για να συνεχίσει το κήρυγμα μίσους στους ομοθρήσκους του. Καταγγέλθηκε από συμπατριώτες του όταν τον Νοέμβριο του 2014 προχώρησε σε ένα κήρυγμα σε τζαμί του Αιγάλεω, που το σύνολο των προέδρων της πακιστανικής κοινότητας χαρακτήρισε «κήρυγμα μίσους ενάντια σε άλλους μουσουλμάνους και χριστιανούς».


2015: Οι Έρευνες της «Κ»-6

Ρεπορτάζ: Γιάννης Σουλιώτης

Το σκούρο κάμπριο, το ύποπτο κινητό τηλέφωνο και η εκρηκτική ύλη ΤΑΤΡ. Η «Κ» παρουσίασε τα ίχνη τρομοκρατών, όπως των Αμεντί Κουλιμπαλί, Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ και Ιμπραήμ Μπουτινά που έχουν εντοπίσει στην Ελλάδα οι μυστικές υπηρεσίες.


2015: Οι Έρευνες της «Κ»-7

Ρεπορτάζ: Γιάννης Παπαδόπουλος

Τον Φεβρουάριο η «Κ» ακολούθησε στις πρώτες ώρες και ημέρες τους ελευθερίας παράτυπους μετανάστες που εγκατέλειπαν το κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας.


2015: Οι Έρευνες της «Κ»-8

Ρεπορτάζ: Μαριάννα Κακαουνάκη

Η «Κ» ανέδειξε μια υπόθεση απάτης στο Παλαιό Ψυχικό όπου κύκλωμα με μεσίτρια, δικηγόρους και συμβολαιογράφους πουλούσε σπίτια εν αγνοία των ιδιοκτητών τους. Το πρώτο δημοσίευμα της «Κ» έγινε τον Φεβρουάριο. Ακολούθησαν και άλλα ρεπορτάζ σχετικά με την υπόθεση στα οποία παρουσιαζόταν η δράση του κυκλώματος, μαρτυρίες θυμάτων και τον Νοέμβριο η κατάληξη της υπόθεσης με τη σύλληψη μελών της σπείρας.


2015: Οι Έρευνες της «Κ»-9

Ρεπορτάζ: Γιάννης Παπαδόπουλος

Τον Σεπτέμβριο η «Κ» επιβιβάστηκε στο πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» καταγράφοντας το ταξίδι Σύρων προσφύγων από τη Λέσβο στο λιμάνι του Πειραιά. Χιλιάδες πρόσφυγες εκείνη την περίοδο είχαν εγκλωβιστεί στο νησί και στο λιμάνι της Μυτιλήνης επικρατούσαν συχνά εκνευρισμός, εντάσεις και αγωνία. Όλοι ήθελαν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα να επιβιβαστούν σε αυτό το πλοίο.


2015: Οι Έρευνες της «Κ»-10

Ρεπορτάζ: Άγγελος Πετρόπουλος

Πάνω από 20 νεοφυείς επιχειρήσεις αναζήτησαν ευκαιρίες στο μεγαλύτερο φεστιβάλ μουσικής, κινηματογράφου και νέων τεχνολογιών στον κόσμο στο Τέξας των ΗΠΑ. Η «Κ» ήταν εκεί.


 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή