Φόρος τιμής από τον Αϊ Γουέι Γουέι

Φόρος τιμής από τον Αϊ Γουέι Γουέι

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aπ’ όλες τις διάσημες προσωπικότητες που έχουν ασχοληθεί με το θέμα των προσφύγων, ίσως την πλέον αυθεντική ανάγκη να μάθει τι πραγματικά συμβαίνει και να συνδράμει την έχει ο Αϊ Γουέι Γουέι. Ο Κινέζος καλλιτέχνης, που επισκέπτεται αυτές τις ημέρες τη Λέσβο, μετά τη Σούζαν Σάραντον, ανέβασε φωτογραφίες και βίντεο στους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μιλώντας για ένα πρόβλημα που θα καθορίσει σε πολλά πεδία το μέλλον της Ευρώπης.

Μπορεί να έχει γίνει λίγο της μόδας, γνωστοί σταρ του Χόλιγουντ να εκφράζουν τη συμπαράστασή τους για τους χιλιάδες ανθρώπους που επιχειρούν ένα επικίνδυνο ταξίδι στα νερά του Αιγαίου, με όπλο την ελπίδα. Ως και ο Σάσα Μπάρον Κοέν δήλωσε πριν από λίγες ημέρες πως θα ενισχύσει οικονομικά τους κακοπαθημένους.

Ομως το ενδιαφέρον του Κινέζου σίγουρα είναι βαθύτερο και ενδεχομένως να οδηγήσει και σε κάποια ενότητα έργων που να έχουν σχέση με το θέμα.

Πολιτική τέχνη

Οποιος έχει παρακολουθήσει την πορεία του, σίγουρα γνωρίζει από πρώτο χέρι την τόλμη και την αγωνιστικότητά του. Ο καλλιτέχνης, που δεν έκρυψε ποτέ τη διαφωνία του με το καθεστώς, στερήθηκε της ελευθερίας του, φυλακίστηκε, του αφαίρεσαν το διαβατήριο, προσπάθησαν να τον φιμώσουν. Ομως η τέχνη του είναι τόσο δυνατή, που ολόκληρη η καλλιτεχνική κοινότητα διεθνώς κινητοποιήθηκε προς υπεράσπισή του. Από τον περασμένο Ιούλιο και μετά, κατάφερε να ξαναπάρει το διαβατήριό του και έτσι έκανε κάποια ταξίδια στην Ευρώπη, ανάμεσα στα οποία το πρόσφατο στη χώρα μας.

Στη θαυμάσιά του έκθεση με έργα πολιτικού χαρακτήρα, που παρουσίασε πρόσφατα στη Βασιλική Ακαδημία Τεχνών στο Λονδίνο, έχει κάνει σε μικρογραφία το κελί όπου πέρασε τρεις μήνες. Το αφιέρωμα θεωρήθηκε ένα από τα καλύτερα του 2015, καθώς ο Αϊ Γουέι Γουέι ξέρει να γεφυρώνει την κραταιά παράδοση της πατρίδας του με τα ζητούμενα για την ελευθερία έκφρασης και τη δημοκρατία, έχοντας ως μέσο την ομορφιά.

Φωτογραφίες

Στη Μυτιλήνη φωτογράφισε μετανάστες που φτάνουν στο νησί μέσα σε μια πλαστική βάρκα. Επίσης βγήκε φωτογραφίες με σωσίβια αλλά και με μέλη των ανθρωπιστικών οργανώσεων που προσπαθούν να βοηθήσουν τους νεοφερμένους. Θέλησε να αποτίσει φόρο τιμής για τα εκατοντάδες άτομα που έχασαν τη ζωή της στον παράτολμο απόπλου και να μιλήσει για τα καταπιεστικά καθεστώτα και τον πόλεμο που εξωθούν τους κατοίκους πολλών χωρών να είναι αναγκασμένοι να τις εγκαταλείψουν προκειμένου να μη χάσουν τη ζωή τους, βασανιστούν ή καταλήξουν στη φυλακή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή