Στο έλεος της… Πολιτείας οι πρόσφυγες

Στο έλεος της… Πολιτείας οι πρόσφυγες

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ερχομός της κακοκαιρίας αποκάλυψε τα κενά στην αντιμετώπιση των αναγκών που δημιουργούνται από το τεράστιο προσφυγικό και μεταναστευτικό κύμα. Η εικόνα που εμφανίστηκε τις τελευταίες ημέρες στην πλατεία Βικτωρίας, με αρκετούς πρόσφυγες και μετανάστες (ανάμεσά τους και μικρά παιδιά) να προσπαθούν να προφυλαχθούν από το κρύο με έναν υπνόσακο και μερικές κουβέρτες, μπορεί να μην έχει σχέση με τον συνωστισμό που επικρατούσε το φθινόπωρο (εξάλλου δεν επιτρέπονται οι σκηνές), αλλά αποτελεί μια απαράδεκτη κατάσταση.

Ο Δήμος Αθηναίων διαμαρτυρήθηκε έντονα προς την κυβέρνηση για την κατάσταση στην πλατεία Βικτωρίας, η οποία «εξελίσσεται αρνητικά, έχει γίνει εκ νέου αφόρητη και τείνει να γίνει ανεξέλεγκτη». Ο δήμος ζήτησε από την Πολιτεία όλα εκείνα τα μέτρα «που απαιτούνται για την αποσυμφόρηση της πλατείας, τη στέγαση και τη φροντίδα των ανθρώπων αυτών, καθώς και τη μέριμνα για την ασφάλεια και την ποιότητα ζωής των κατοίκων».

Χθες το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ανακοίνωσε μέτρα για την προστασία προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στον δρόμο. Λεωφορεία του ΟΑΣΑ διατέθηκαν για τη μεταφορά όσων επιθυμούν να μεταφερθούν στον Ελαιώνα και στο Ελληνικό. Σε περίπτωση που γεμίσουν οι χώροι αυτοί, το υπουργείο ανακοίνωσε πως θα ανοίξει η θερμαινόμενη αίθουσα στη Λέσχη Φιλίας του 4ου Δημοτικού Διαμερίσματος του Δήμου Αθηναίων στον Κολωνό, για την οποία λέγεται πως μπορεί να φιλοξενήσει 150-200 άτομα. Οπως όμως σημειώνουν από τον Δήμο Αθηναίων, η συγκεκριμένη αίθουσα έχει δυνατότητα να φιλοξενήσει μέχρι 80 άτομα. Συνεργεία του δήμου ενημερώνουν από χθες τους άστεγους της πόλης για τη δυνατότητα να προφυλαχθούν στον συγκεκριμένο χώρο! Πλήρης ασυνεννοησία…

Επιπλέον, το υπουργείο ενημέρωσε για την εξασφάλιση 200 εισιτηρίων (vouchers) για δωρεάν διαμονή προσφύγων και μεταναστών σε ξενοδοχεία της Αθήνας, σε συνεργασία με την ανθρωπιστική οργάνωση Caritas και υπό την αιγίδα της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Επίσης, επικουρικά στα λεωφορεία του ΟΑΣΑ είναι διαθέσιμο και ένα πούλμαν 35 θέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας.

Πάντως, χθες τα δύο λεωφορεία του ΟΑΣΑ έφυγαν με πολύ λίγους επιβαίνοντες προς Ελαιώνα και Ελληνικό, καθώς πολλοί από τους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονταν στην πλατεία Βικτωρίας έλεγαν πως έχουν βγάλει εισιτήρια για να προχωρήσουν στην έξοδο από την Ελλάδα.

Στον Πειραιά 3.100 άτομα

Η προσφυγική ροή από τα νησιά προς την πρωτεύουσα συνεχίζεται. Πάνω από 3.100 αποβιβάστηκαν χθες στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ άλλοι 200 κατευθύνθηκαν προς Καβάλα.

Οι συνθήκες διαβίωσης πρέπει να απασχολήσουν περισσότερο. Στη Μυτιλήνη ένα βρέφος έξι μηνών, με καταγωγή από τη Συρία, πέθανε χθες τα ξημερώματα στον καταυλισμό προσφύγων του Καρά Τεπέ, όπου διέμενε με την οικογένειά του. Πριν μεταφερθεί η οικογένεια στο Καρά Τεπέ, παρέμεινε για σχεδόν δύο 24ωρα στον χώρο γύρω από το Κέντρο Πιστοποίησης και Καταγραφής στη Μόρια, προκειμένου να καταγραφεί.

Την ίδια ώρα, η τραγωδία δίχως τέλος που εξελίσσεται στο Αιγαίο συνεχίζει να αφήνει τα ανατριχιαστικά της ίχνη, αυτή τη φορά στο νησί των Φούρνων. Ακόμα τέσσερα πτώματα σε αποσύνθεση έβγαλε η θάλασσα στο νησί, φτάνοντας τις σορούς σε περίπου 20 τις τελευταίες ημέρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή