4,9 εκατ. ευρώ σε μονάδες ΠΕΔΥ

4,9 εκατ. ευρώ σε μονάδες ΠΕΔΥ

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χρηματοδοτική ένεση ύψους περίπου 4,9 εκατομμυρίων ευρώ για τις μονάδες του ΠΕΔΥ, με τη μορφή προκαταβολής από πλευράς ΕΟΠΥΥ προβλέπει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύθηκε το βράδυ της Τετάρτης. Οπως αναφέρεται στην ΠΝΠ, συμβάσεις που υπεγράφησαν έως την 31.12.2015 μεταξύ ΕΟΠΥΥ και διοικήσεων των Υγειονομικών Περιφερειών για την παροχή υπηρεσιών υγείας προς τους ασφαλισμένους από τις δομές του ΠΕΔΥ (πρώην μονάδες ΕΟΠΥΥ και Κέντρα Υγείας), δύναται να ορίζουν προκαταβολή συνολικού ύψους έως 4.900.000 ευρώ. Ειδικότερα, το προκαταβλητέο ποσό δεν μπορεί να ξεπερνά τις 500.000 ευρώ για τις υπηρεσίες μονάδων της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Αττικής, το 1.000.000 ευρώ για τη 2η ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου, τις 300.000 ευρώ για την 3η ΥΠΕ Μακεδονίας, τις 300.000 για την 4η ΥΠΕ Μακεδονίας και Θράκης, τις 500.000 ευρώ για την 5η ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, τα 2 εκατομμύρια ευρώ για την 6η ΥΠΕ Πελοποννήσου, Ιονίων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας και τις 300.000 ευρώ για την 7η ΥΠΕ Κρήτης.

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου περιλαμβάνει και διάταξη με την οποία διατηρείται η διεύθυνση Ψυχικής Υγείας του υπουργείου Υγείας για τη χάραξη, υλοποίηση και παρακολούθηση της πολιτικής ψυχικής υγείας και τον συντονισμό-παρακολούθηση του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος ΨΥΧΑΡΓΩΣ. Η διεύθυνση, σύμφωνα με Προεδρικό Διάταγμα 106/2014, θα έπρεπε να καταργηθεί και να ενταχθεί ως τμήμα στη διεύθυνση Ανάπτυξης Μονάδων Υγείας. Ωστόσο, η σημερινή ηγεσία του υπουργείου έκρινε ότι αυτό θα έχει ως συνέπεια την αδυναμία επιτέλεσης του έργου της, με πιθανό επακόλουθο ακόμα και τη διακοπή της κοινοτικής χρηματοδότησης. Αυτό τουλάχιστον αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου για το «παράλληλο πρόγραμμα», στο οποίο είχε ενταχθεί αρχικά η διάταξη. Τέλος, με την ΠΝΠ παρατείνονται έως και το τέλος Ιουνίου του 2016 οι συμβάσεις μεταξύ ΕΟΠΥΥ και γιατρών διαγνωστικών εργαστηρίων, πολυϊατρείων, κλινικών και λοιπών παρόχων. Και αυτή η διάταξη είχε αρχικά συμπεριληφθεί στο «παράλληλο πρόγραμμα», με τη διαφορά ότι σε εκείνο το σχέδιο νόμου η παράταση που δινόταν ήταν έως τέλος Μαρτίου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή