Εντονες διαμαρτυρίες γιατρών συμβεβλημένων με ΕΟΠΥΥ

Εντονες διαμαρτυρίες γιατρών συμβεβλημένων με ΕΟΠΥΥ

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απειλές για ένα καυτό από πλευράς κινητοποιήσεων 2016, λόγω αθέτησης υποσχέσεων και υποχρεώσεων του υπουργείου Υγείας, εκφράζουν οι γιατροί της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, που δηλώνουν ότι εφεξής θα επιδεικνύουν «μηδενική ανοχή».

Οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ ιδιώτες γιατροί διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι παραμένουν απλήρωτοι για όλο το δεύτερο εξάμηνο του 2015, κάνοντας μάλιστα λόγο για «εντυπωσιακή ολιγωρία του υπουργείου, πρωτοφανή στα χρονικά ίδρυσης του ΕΟΠΥΥ». Και τονίζουν ότι «η οικονομική ζημία για τους συμβεβλημένους ιατρούς από τη συνεργασία με τον ΕΟΠΥΥ για το 2015 είναι πρωτοφανής, εάν συνυπολογιστεί η αδιανόητη υποχρέωση έκδοσης τιμολογίων για ανείσπρακτα ποσά, γεγονός που εξανεμίζει οποιοδήποτε έσοδο από τον ΕΟΠΥΥ σε ιατρούς που ασκούν για βιοποριστικούς λόγους το επάγγελμα».

Η Ενωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ, που εκπροσωπεί τους συμβεβλημένους γιατρούς, δηλώνει ότι θα επιδείξει εφεξής «μηδενική ανοχή στις χρονικές δεσμεύσεις και στις συμβατικές υποχρεώσεις του οργανισμού» και τονίζει πως «απαιτούμε την αποπληρωμή εντός του Ιανουαρίου των επισκέψεων δύο μηνών (7ος και 8ος/2015) και εντός του Φεβρουαρίου άλλων δύο μηνών (9ος και 10ος/2015) καθώς και άμεση αποκατάσταση της χρηματικής ροής». Χθες η ένωση, εκ μέρους εκατοντάδων μελών της, κατέθεσε και εξώδικη δήλωση-διαμαρτυρία προς τον ΕΟΠΥΥ για τη μη απόδοση των παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών, που χρονολογούνται πριν από το 2012, των Ταμείων που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ, υπό τον φόβο της παραγραφής τους, λόγο παρέλευσης πενταετίας. Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΟΠΥΥ είχε λάβει το 2013 ειδική χρηματοδότηση από το

Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για την εξόφληση όλων των παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών των Ταμείων, με καταληκτική ημερομηνία το τέλος του 2014. Οσα ποσά δεν είχαν αποδοθεί έως τότε επεστράφησαν στον κρατικό προϋπολογισμό.

«Σε ετοιμότητα», δηλώνει ότι βρίσκεται η ομοσπονδία γιατρών των μονάδων ΠΕΔΥ (πρώην ΙΚΑ και ΕΟΠΥΥ) που προειδοποιεί ότι έχει την εμπειρία του αγώνα, «όταν παραβιάζονται αρχές, δίκαιο και κανόνες».

Σύμφωνα με την ομοσπονδία, αν και έχει παρέλθει το οκτάμηνο που προέβλεπε ο ιδρυτικός του ΠΕΔΥ νόμος για την ένταξη των γιατρών στο ΕΣΥ, ακόμα και σήμερα οι γιατροί σε πολλές περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων και η Αττική, παραμένουν «στον αέρα», αφού δεν έχουν ενταχθεί μισθολογικά στον κλάδο του ΕΣΥ.

Αθέτηση δεσμεύσεων

Παράλληλα, η ομοσπονδία κατηγορεί την κυβέρνηση για πλήρη αντίθεση προεκλογικών λόγων και μετεκλογικών πράξεων, αφού συνεχίζει να «ανέχεται τον νόμο του Αδ. Γεωργιάδη». Προσθέτει ότι «οι μονάδες του ΠΕΔΥ έχουν αφεθεί σε κατάρρευση και πλήρη απαξίωση, παρά τις κατά καιρούς δηλώσεις περί προθέσεων στήριξης των δομών του δημόσιου συστήματος ΠΦΥ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή