«Φιλί ζωής» σε 28 «πράσινους» φορείς

«Φιλί ζωής» σε 28 «πράσινους» φορείς

1' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το «φιλί της ζωής», μία ημέρα πριν από το τέλος της χρονιάς, δέχθηκαν οι 28 φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών. Με ρύθμιση που εγκρίθηκε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, οι συμβάσεις των εργαζομένων παρατείνονται κατά ένα έτος, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016, με τις δαπάνες μισθοδοσίας να καλύπτονται από το Πράσινο Ταμείο.

Οι 28 φορείς διαχείρισης έχουν υπό την εποπτεία τους το 30% των προστατευόμενων περιοχών της χώρας (περιοχές δικτύου Natura) και απασχολούν περί τα 380 άτομα, επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό. Από την ίδρυση των φορέων, οι εργαζόμενοι μισθοδοτούνται σχεδόν αποκλειστικά από κοινοτικά κονδύλια, μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων (και σε ένα μικρό ποσοστό από το Πράσινο Ταμείο). Ως αποτέλεσμα, η λήξη του ΕΣΠΑ στο τέλος του έτους συνεπάγεται και τη λήξη όλων των συμβάσεων.

Η επίμαχη ρύθμιση είχε αρχικά συμπεριληφθεί σε σχέδιο νόμου, το οποίο όμως αποσύρθηκε πριν ψηφιστεί, κατόπιν γενικής διαφωνίας της τρόικας. Αξιοσημείωτο δε είναι ότι τον Νοέμβριο το ΥΠΕΚΑ «πέρασε» σε άλλον νόμο (Ν.4342/15, άρθρο 36) ρύθμιση για την παράταση της θητείας των (άμισθων) διοικητικών συμβουλίων των φορέων… αλλά όχι του προσωπικού τους, προφανώς από λάθος. Μέχρι το τέλος του 2016, βέβαια, το ΥΠΕΚΑ θα πρέπει να καταλήξει σε ένα σχέδιο αναδιοργάνωσης του συστήματος διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών, καθώς το ισχύον έχει πλήθος δομικών προβλημάτων.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή