«Μια κούτα από λαθραία με 14 ευρώ»

«Μια κούτα από λαθραία με 14 ευρώ»

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά μήκος της οδού Στουρνάρη, σε τουλάχιστον τρία διαφορετικά πόστα το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης, ομάδες πωλητών λαθραίων τσιγάρων περίμεναν υποψήφιους αγοραστές. Μέσα σε φουσκωμένες πλαστικές σακούλες έκρυβαν κούτες με μάρκες άγνωστες στην ελληνική αγορά. Πωλούσαν ένα πακέτο για 1,5 ευρώ και τη συσκευασία των δέκα πακέτων για 15 ευρώ. Ενας αγοραστής όμως προσπαθούσε μέσα από το σταματημένο αυτοκίνητό του να κάνει παζάρια. «Θέλω να τα αφήσεις πιο φτηνά» είπε σε έναν από τους μετανάστες που κρατούσε τη σακούλα με τα τσιγάρα. «Μια κούτα 14 ευρώ» του απάντησε εκείνος. «Εδώ θα βρεις καλή τιμή, μην πας αλλού».

Για περισσότερο από μία πενταετία το παράνομο εμπόριο τσιγάρων συνεχίζεται αδιάκοπα σε αυτόν τον δρόμο της Αθήνας, όπως και στην αρχή της οδού Αχαρνών όπου οι πωλητές συνηθίζουν να κρύβουν τα πακέτα κάτω από τα μεταλλικά καπάκια της ΕΥΔΑΠ στα πεζοδρόμια. Αυτή δεν είναι η μόνη κρυψώνα που χρησιμοποιούν τα κυκλώματα στα μεγάλα αστικά κέντρα. Τον περασμένο Νοέμβριο στη Θεσσαλονίκη η ΕΛ.ΑΣ. συνέλαβε επτά Ελληνες, συγγενείς μεταξύ τους, με 1.327 πακέτα τσιγάρα που δεν έφεραν την ειδική ταινία φόρου κατανάλωσης του ελληνικού Δημοσίου. Σύμφωνα με την αστυνομία, τα μέλη της συμμορίας έκρυβαν τα τσιγάρα σε κάδο ανακύκλωσης στο κέντρο της πόλης.

Στην Αθήνα, αν και τα βασικά σημεία παράνομης πώλησης των τσιγάρων βρίσκονται στο κέντρο της πόλης, η αποθήκευσή τους γίνεται περιμετρικά. Ενδεικτικά, τον περασμένο Οκτώβριο συνελήφθησαν στο Κερατσίνι από αστυνομικούς της Ομάδας Παρεμπορίου του Επιχειρησιακού Σχεδίου Αστυνόμευσης του Δήμου Αθηναίων δύο άντρες που μετέφεραν 5.880 πακέτα τσιγάρων σε δύο αυτοκίνητα. Σε έρευνα που ακολούθησε σε αποθήκη στο Κερατσίνι βρέθηκαν 14.690 πακέτα τσιγάρα και 413 συσκευασίες καπνού.

Οπως διαπίστωσε η «Κ», στην οδό Στουρνάρη την περασμένη Τρίτη οι σακούλες των παράνομων πωλητών ήταν γεμάτες με τις μάρκες Palace, Royal, Raquel, Pearl. Τον Νοέμβριο του 2012, σύμφωνα με δημοσιεύματα εφημερίδων της Ιρλανδίας, οι τελωνειακές αρχές στο αεροδρόμιο του Δουβλίνου κατάσχεσαν πάνω από 300.000 τσιγάρα από παρόμοιες μάρκες. Τα πακέτα είχαν σταλεί από την Ελλάδα μέσα σε δέματα που υποτίθεται ότι μετέφεραν εξαρτήματα μηχανημάτων και διαφημιστικό υλικό.

Μάρκετινγκ στα λαθραία

Κι αν στα τσιγάρα η λιανική αγορά των παράνομων πωλήσεων γίνεται από πλανόδιους στο πεζοδρόμιο, αντιθέτως η διακίνηση του χύμα καπνού γίνεται πιο οργανωμένα με τηλεφωνικά ραντεβού μεταξύ πωλητή και αγοραστή.

Σε μία αντίστοιχη περίπτωση παράνομος προμηθευτής χύμα καπνού συνέχιζε να στέλνει μηνύματα σε δημοσιογράφο της «Κ» που είχε παρουσιαστεί ως αγοραστής. «Ο βιολογικός καπνός Αγρινίου σας εύχεται καλά Χριστούγεννα. Λόγω εορτών θα δεχόμαστε παραγγελίες μέχρι και τις 20 Δεκεμβρίου. Θα είμαστε και πάλι κοντά σας από τις 3 του νέου έτους» έγραφε σε ένα από αυτά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή