ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στη Βουλή δικογραφία για Παπαντωνίου

sti-voyli-dikografia-gia-papantonioy-2116876

Μια ακόμα δικογραφία για εξοπλιστικά προγράμματα διαβιβάστηκε χθες το πρωί σε ανακριτή Διαφθοράς μετά την άσκηση ποινικής δίωξης από τους εισαγγελείς Διαφθοράς σε βάρος στελεχών του υπουργείου Αμυνας, το 2003, για κακουργηματική απιστία, ενώ η υπόθεση παίρνει τον δρόμο για τη Βουλή προκειμένου να ερευνηθούν ενδεχόμενες ευθύνες του τότε υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου.

Η δίωξη αφορά τη συμφωνία αντισταθμιστικών ωφελημάτων που υπεγράφη με αφορμή τη σύμβαση Εκσυγχρονισμού Μέσης Ζωής έξι φρεγατών τύπου «S» του Πολεμικού Ναυτικού, στις 12/2/2003, έναντι συμβατικού τιμήματος 381.578.580 ευρώ, με ανάδοχο τα Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε. και υποκατασκευαστή την THALES NEDERLAND B.V.

Την υπόθεση ερεύνησε, με εντολή της εισαγγελέως Διαφθοράς, Ελένης Ράικου, ο επίκουρος εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς, Αντώνης Ελευθεριάνος, που άσκησε ποινική δίωξη για απιστία σε βαθμό κακουργήματος, σε βάρος του πρώην γενικού γραμματέα Οικονομικού Σχεδιασμού και Αμυντικών Επενδύσεων, Σπυρίδωνα Τραυλού και επτά υπηρεσιακών παραγόντων του ΥΠΕΘΑ, υπό τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου. Οι εισαγγελείς κρίνουν πως πρέπει να διαβιβαστούν στη Βουλή αντίγραφα της δικογραφίας, μέσω της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες του Γιάννου Παπαντωνίου, υπουργού Εθνικής Αμυνας κατά τον χρόνο υπογραφής της σύμβασης.

Στη δικογραφία αναφέρεται πως προκλήθηκε ζημία του Δημοσίου εξαιτίας συγκεκριμένων αιτιών-παρατυπιών όπως, μη νόμιμη μείωση της πιστωτικής υποχρέωσης της αντισυμβαλλομένης εταιρείας, με αποτέλεσμα να συνομολογηθούν υπέρ του ελληνικού Δημοσίου αντισταθμιστικά ωφελήματα ονομαστικής αξίας μειωμένης κατά 23 εκατ. ευρώ, μη αναπροσαρμογή της πιστωτικής υποχρέωσης αντισταθμιστικών ωφελημάτων της εταιρείας THALES NEDERLAND B.V. (απώλεια για το ελληνικό Δημόσιο 10 εκατ. ευρώ), μη νόμιμη μείωση της κάλυψης ποσοστού προγραμμάτων υποκατασκευής ή αγοράς από 50% σε 40%, μη νόμιμη αναγνώριση πιστωτικού πλεονάσματος στην εταιρεία THALES NEDERLAND B.V., μη νόμιμη συνομολόγηση λοιπών προγραμμάτων αντισταθμιστικών ωφελημάτων (απώλεια 8 εκατ. και 3 εκατ. ευρώ).