ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αντίδραση μουσουλμάνου δημάρχου για Αη Βασίλη

antidrasi-moysoylmanoy-dimarchoy-gia-ai-vasili-2116940

Ο μουσουλμάνος δήμαρχος του Δήμου Μύκης, Τζεμήλ Κάπζα, στον νομό Ξάνθης, διαμαρτύρεται διότι σε νηπιαγωγεία του δήμου έγιναν εκδηλώσεις για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά με Αγιους Βασίληδες.

Με έγγραφό του προς το υπουργείο Παιδείας, τους βουλευτές Ξάνθης, την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης, ο κ. Κάπζα τονίζει ότι «όλες αυτές οι ενέργειες έρχονται να επιβεβαιώσουν την αναγκαιότητα του πάγιου αιτήματος της μειονότητας για την εφαρμογή της δίγλωσσης εκπαίδευσης στα νηπιαγωγεία».

Ειδικότερα, ο δήμαρχος αναφέρει ότι «πληροφορηθήκαμε από γονείς και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι σε νηπιαγωγεία εντός του δήμου διοργανώθηκαν από κάποιους νηπιαγωγούς γιορτές για τους μαθητές, ενόψει των Χριστουγέννων με “εμφάνιση” και του Αη Βασίλη. Ο Δήμος Μύκης αποτελείται από πολίτες αμιγώς μουσουλμάνους και οι επίσημες θρησκευτικές μας γιορτές είναι τα δύο μπαϊράμια και τα πέντε καντήλια. Σεβόμαστε τις θρησκευτικές γιορτές των συμπολιτών μας χωρίς όμως να συμμετέχουμε σε αυτές. Επίσης η θρησκεία μας απαγορεύει την παρουσία και την επαφή μας με τον Αη Βασίλη. Για τους παραπάνω λόγους εκφράζουμε με έντονο τρόπο τη δυσαρέσκεια και την αντίθεσή μας σε τέτοιες πρωτοβουλίες, διότι θίγουν τη θρησκευτική μας ελευθερία, δεν συμβάλλουν στον αλληλοσεβασμό και ζητάμε να μην επαναληφθούν σε σχολεία του δήμου μας».