Αρχισε η δίκη για τον θάνατο του βαρυποινίτη Ιλί Καρέλι

Αρχισε η δίκη για τον θάνατο του βαρυποινίτη Ιλί Καρέλι

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Πού και ποιοι κατάφεραν θανατηφόρα χτυπήματα στον Αλβανό βαρυποινίτη κρατούμενο Ιλί Καρέλι, ο οποίος ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από σωφρονιστικούς υπαλλήλους ή αστυνομικούς και βρέθηκε νεκρός τον Μάρτιο του 2014, λίγες ώρες αφότου είχε μεταφερθεί στις φυλακές της Νιγρίτας;

Το ερώτημα πλανάται στην αίθουσα του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης, όπου από χθες διεξάγεται η δίκη της πολύκροτης υπόθεσης με κατηγορούμενους δεκατρείς σωφρονιστικούς υπαλλήλους των φυλακών Νιγρίτας και τον διευθυντή του ιδρύματος και επ’ αυτού, όπως φάνηκε και από τις τοποθετήσεις συνηγόρων την πρώτη ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας, θα αναπτυχθεί η υπερασπιστική γραμμή των δικαζόμενων δεσμοφυλάκων.

Στους δεκατρείς σωφρονιστικούς υπαλλήλους, όλοι τους των φυλακών Νιγρίτας, αποδίδεται η πράξη της διακεκριμένης περίπτωσης βασανιστηρίων από τα οποία προήλθε ο θάνατος του κρατουμένου, κατά συναυτουργία, ενώ ο τότε διευθυντής των φυλακών κατηγορείται για υπόθαλψη εγκληματία κατά συρροή.

Ο Ιλί Καρέλι, 42 χρόνων, είχε μεταχθεί στις φυλακές Νιγρίτας από τις αντίστοιχες του Μαλανδρίνου, όπου ενώ εξέτιε ποινές για σημαντικά αδικήματα είχε δολοφονήσει τον σωφρονιστικό υπάλληλο Γεώργιο Τσιρώνη. Κατά τη διαδικασία μεταγωγής του, που έγινε για λόγους προστασίας του από αντεκδικήσεις εντός των φυλακών Μαλανδρίνου, κρατήθηκε επί δύο βράδια στο αστυνομικό τμήμα Ιτέας και από εκεί μεταφέρθηκε στη Νιγρίτα.

«Κατά την άφιξή του στις φυλακές Νιγρίτας και κατά τη διάρκεια της παραμονής του στον χώρο αναμονής από τις 15.55 μέχρι και τις 18.32, οπότε οδηγήθηκε στον χώρο κράτησής του, σωφρονιστικοί υπάλληλοι των φυλακών Νιγρίτας υπέβαλαν τον κρατούμενο συστηματικά και αδιαλείπτως σε βασανιστήρια, προκειμένου να τον τιμωρήσουν για τον θάνατο του συναδέλφου τους. Αποτέλεσμα των πράξεών τους ήταν να προκληθούν στον Αλβανό κρατούμενο θλαστικές εκχυμώσεις καθώς και κάταγμα του σώματος του στέρνου. Το συγκεκριμένο κάταγμα και οι πράξεις βασανισμού, στις οποίες συστηματικά τον υπέβαλαν, ήταν ικανό να επιφέρει, τελικά, λίγες ώρες αργότερα, τον αρρυθμιογόνο θάνατο του Ιλί Καρέλι», αναφέρεται στο βούλευμα.

Ωστόσο, όπως φάνηκε από τις πρώτες παρεμβάσεις των συνηγόρων υπεράσπισης αλλά και από τις τοποθετήσεις δύο εκ των σωφρονιστικών υπαλλήλων που κάθονται στο εδώλιο, η πλευρά των κατηγορουμένων θα υποστηρίξει ότι ο Καρέλι έφτασε στη Νιγρίτα χτυπημένος ήδη και επομένως δεν ευθύνονται οι ίδιοι για τον θάνατό του. Οι κατηγορούμενοι στο σύνολό τους εξάλλου δήλωσαν ότι δεν έχουν σχέση με τη δολοφονία.

Η δίκη έχει να διανύσει μακρύ δρόμο, καθώς το δικαστήριο καλείται να εξετάσει εξήντα πέντε μάρτυρες κατηγορίας και περίπου δεκαπέντε υπεράσπισης. Στα αξιοσημείωτα είναι και η απουσία δικηγόρων πολιτικής αγωγής λόγω οικονομικής αδυναμίας που δήλωσαν οι γονείς του θύματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή