Τουρκικά σενάρια για τους καμικάζι

Τουρκικά σενάρια για τους καμικάζι

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Kαμικάζι του Ισλαμικού Κράτους, που σχεδίαζαν επιθέσεις αυτοκτονίας στο Μόναχο, μπήκαν τον Οκτώβριο στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας. Αυτό αναφέρει χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Hurriyet», επικαλούμενο πληροφορίες από την τουρκική υπηρεσία Πληροφοριών. Σύμφωνα με αυτό, η Τουρκία κοινοποίησε σε Γερμανία, Γαλλία, Αυστρία, Ιταλία και Βέλγιο πληροφορίες ότι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους σκόπευαν να θέσουν σε εφαρμογή σχέδιο επιθέσεων αυτοκτονίας στο Μόναχο την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Το δημοσίευμα αναφέρει ακόμα ότι οι ύποπτοι τρομοκράτες μπήκαν τον Οκτώβριο στην Ευρώπη, μέσω Ελλάδας, χρησιμοποιώντας πλαστά διαβατήρια.

Πράγματι, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, η αστυνομία του Μονάχου προχώρησε στην εκκένωση δύο σιδηροδρομικών σταθμών καθώς, όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας Γιοακίμ Χέρμαν, «υπήρξαν πολύ συγκεκριμένες πληροφορίες από τις μυστικές υπηρεσίες φιλικής χώρας ότι το Ισλαμικό Κράτος σχεδίαζε επιθέσεις στην πόλη την παραμονή της Πρωτοχρονιάς». Εκτός της γενικής προειδοποίησης, στις γερμανικές αρχές δόθηκαν και τα ονόματα των ύποπτων καμικάζι (σ.σ. 5 έως 7 τον αριθμό) που σύμφωνα με το αρχικό «σενάριο» σκόπευαν να ανατιναχθούν στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Μονάχου και τον σταθμό «Munchen – Pasing» στα δυτικά της πόλης. Οι φόβοι των Γερμανών αστυνομικών δεν επιβεβαιώθηκαν και ήδη από την περασμένη Παρασκευή, ο επικεφαλής της αστυνομίας του Μονάχου κ. Hubertus Andrae δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «το επίπεδο του συναγερμού στην πόλη έχει επιστρέψει στα προ της απειλής επίπεδα». Σχετικά με τα ονόματα των υπόπτων καμικάζι τόνισε ότι «εξετάσαμε τα δεδομένα, ωστόσο, δεν ξέρουμε εάν τα ονόματα είναι σωστά ή ακόμα εάν τα άτομα αυτά υπάρχουν και πού βρίσκονται».

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η «πηγή» που αποκάλυψε το σχέδιο επιθέσεων στο Μόναχο βρίσκεται στο Ιράκ, πιθανότητα που ενισχύεται από την προειδοποίηση ότι οι ύποπτοι καμικάζι ήταν Ιρακινοί και Σύροι υπήκοοι. Πάντως, τις πληροφορίες που φιλοξενήθηκαν στον τουρκικό Τύπο, σχετικά με ενδεχόμενη διέλευση υπόπτων καμικάζι από το Αιγαίο διέψευσαν χθες στελέχη του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. Αστυνομική πηγή τόνισε ότι οι ελληνικές αρχές δεν έχουν λάβει ενημέρωση μέσα από τους διαύλους αστυνομικής συνεργασίας (Interpol, Europol κ.τ.λ). Αμφιβολίες για την εγκυρότητα του δημοσιεύματος εξέφρασαν στελέχη της Λ. Κατεχάκη, σημειώνοντας ότι προτίθενται να ζητήσουν διευκρινίσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες της γειτονικής χώρας.

Πριν από μερικές εβδομάδες, ήταν το τουρκικό δίκτυο Haberturk που επικαλούμενο τις τουρκικές υπηρεσίες Πληροφοριών, είχε δημοσιεύσει ρεπορτάζ, σύμφωνα με το οποίο Τυνήσιος βομβιστής αυτοκτονίας που βρισκόταν στην Ελλάδα σχεδίαζε να προχωρήσει σε «πρόκληση επεισοδίου» εντός της Τουρκίας. Η πληροφορία είχε προκύψει από την υποκλοπή τηλεφωνικών συνδιαλέξεων μελών του Ι.Κ. στο Ιράκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή