Σύσκεψη χωρίς αποφάσεις για προσφυγικό

Σύσκεψη χωρίς αποφάσεις για προσφυγικό

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κυβέρνηση για μία ακόμα φορά συσκέπτεται και συντονίζει χωρίς να αποφασίζει, ενώ το πρόβλημα των προσφύγων που φτάνουν στην Ελλάδα και παραμένουν εγκλωβισμένοι διογκώνεται. Υπό την εκκρεμότητα της δημιουργίας χιλιάδων θέσεων φιλοξενίας μεταναστών έως και το τέλος Ιανουαρίου, η κυβέρνηση πραγματοποίησε μία ακόμη σύσκεψη χθες υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Την ίδια στιγμή οι ροές μεταναστών συνεχίζονται με τους ίδιους ρυθμούς, η προθεσμία που έχει συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Ενωση για τη χωροθέτηση χώρων φιλοξενίας λήγει σύντομα και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη κλείνουν τα σύνορά τους.

Ειδικότερα, η Ελλάδα έχει αναλάβει την υποχρέωση δημιουργίας 10.000 θέσεων φιλοξενίας σε χώρους που δεν έχουν καθοριστεί. Πηγές από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής επαναλάμβαναν χθες για μία ακόμη φορά ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο που «μπορεί να αφορά σε στρατόπεδα, μπορεί όμως να είναι και άλλοι χώροι». Ενδεικτικά, πάντως, στη σύσκεψη συμμετείχε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Βίτσας.

Τη μόνη δομή φιλοξενίας που λειτουργεί με βάση τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές και η οποία έχει χωροθετηθεί στον Ελαιώνα, σε σημείο που παραχώρησε προσωρινά ο Δήμος Αθηναίων και λειτουργεί από τον περασμένο Αύγουστο, επισκέφτηκε χθες η Βρετανή ηθοποιός Βανέσα Ρεντγκρέιβ. Τη διάσημη ηθοποιό, η οποία συνοδευόταν από τον κ. Μουζάλα, υποδέχθηκε στην προσωρινή Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων στον Ελαιώνα ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης. Η κ. Ρεντγκρέιβ ξεναγήθηκε στον χώρο και συνομίλησε για πολλή ώρα κυρίως με τα παιδιά που φιλοξενούνται εκεί. Η ηθοποιός πρόκειται να γυρίσει σειρά για λογαριασμό της Βρετανικής Τηλεόρασης με θέμα τον ξεριζωμό των Ελλήνων της Σμύρνης, και στο πλαίσιο αυτό οργανώθηκε η επίσκεψή της στην Ελλάδα. Σε δηλώσεις της ανέφερε ότι είναι εντυπωσιασμένη από τον τρόπο λειτουργίας της Δομής και τόνισε ότι «οι Ελληνες αποτελούν παράδειγμα για το πώς όλος ο κόσμος πρέπει να αντιμετωπίσει το προσφυγικό».

Νέα τραγωδία

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι αφίξεις μεταναστών στα ελληνικά νησιά με τον ίδιο ρυθμό, παρά την επιδείνωση των καιρικών φαινομένων, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που δεν κατορθώνουν καν να φτάσουν στον προορισμό τους. Τα πτώματα 36 ανθρώπων, ανάμεσα στους οποίους και αρκετά παιδιά, ξεβράστηκαν χθες στο τουρκικό Αϊβαλί. Οι πρόσφυγες είχαν ξεκινήσει με πλαστική βάρκα από τις τουρκικές ακτές τα ξημερώματα, με προορισμό τη Λέσβο. Ομως η λέμβος ανατράπηκε και, αν και βρισκόταν σε μικρή απόσταση από την ακτή, οι επιβαίνοντες έχασαν τη ζωή τους. Η τουρκική ακτοφυλακή κατάφερε να διασώσει οκτώ άτομα, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται. Από τους χιλιάδες ανθρώπους που φτάνουν στα παράλια των ελληνικών νησιών –οι αφίξεις έχουν ξεπεράσει τις 800.000, σύμφωνα με στοιχεία της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ–, καθημερινά προωθούνται μετανάστες στην Αθήνα.

Στα κέντρα φιλοξενίας στον Ελαιώνα και στο Ελληνικό φιλοξενούνται όσοι ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες και εκείνοι που έχουν υποβάλει αίτημα ασύλου, οπότε σημαντικός αριθμός ανθρώπων παραμένει στην πόλη χωρίς κατάλυμα και φαγητό. Ενδεικτικά, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, και παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες, μετανάστες είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Βικτωρίας για να γιορτάσουν την αλλαγή του χρόνου.

Στο τέλος της εβδομάδας αναμένεται ότι θα συνεδριάσει για πρώτη φορά η Επιτροπή που έχει συστήσει η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) για το προσφυγικό, όπου πρόκειται να κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις από τους ανθρώπους της αυτοδιοίκησης. Σημειώνεται ότι στη σύσκεψη προεδρεύει ο Γιώργος Πατούλης και συμμετέχουν ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης καθώς οι δήμαρχοι των νησιών που υποδέχονται εδώ και περισσότερους από οκτώ μήνες χιλιάδες πρόσφυγες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή