ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αλεξανδρής: Αντισυνταγματική η ρύθμιση για δικαστική χρήση αποδεικτικών μέσων που αποκτήθηκαν παράνομα

dikigorikos-sullogos-athinas-dsa-thumb-large-thumb-large

 Την πάγια θέση του δικηγορικού σώματος, ότι είναι ζήτημα Δημοκρατίας και κράτους δικαίου να μην επιτρέπεται στο πεδίο της Δικαιοσύνης η χρήση αποδεικτικών μέσων που αποκτήθηκαν με παράνομο τρόπο, κατά παραβίαση των άρθρων 9, 9Α και 19 του Συντάγματος, επεσήμανε ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας Βασίλης Αλεξανδρής. Αφορμή για την παρέμβαση του κ. Αλεξανδρή, αποτέλεσε η χθεσινή ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος σχετικά με τη διάταξη που ψηφίστηκε από την Βουλή για τη δικαστική χρήση αποδεικτικών μέσων (λίστες φοροφυγάδων, κ.λπ.) που αποκτήθηκαν με μη νόμιμο τρόπο. Ακόμη, ο κ. Αλεξανδρής επισήμανε ότι η επίμαχη ρύθμιση (η οποία ψηφίστηκε στο νόμο Ν. 4356/2015) είναι αντισυνταγματική.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΔΣΑ, ο κ. Αλεξανδρής, σχολιάζοντας σε ραδιοφωνικό σταθμό «τη σχετική νομοθετική ρύθμιση που επιτρέπει τη χρήση τέτοιων παράνομων αποδεικτικών μέσων σε ορισμένες υποθέσεις αρμοδιότητας του εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος και του εισαγγελέα καταπολέμησης της διαφθοράς, ανέφερε ότι η επίμαχη διάταξη προστέθηκε την τελευταία στιγμή στο νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης, χωρίς να προηγηθεί ενημέρωση και διάλογος με το δικηγορικό και νομικό κόσμο».

Απαντώντας στο ερώτημα γιατί αντιδρούν οι δικηγόροι, ο κ. Αλεξανδρής υπογράμμισε ότι το ουσιαστικό ερώτημα δεν είναι γιατί αντιδρούν, αλλά αν αντιδρούν ορθώς και με στέρεη νομική επιχειρηματολογία. Το δικηγορικό σώμα, όπως και η Ένωση Εισαγγελέων, παρεμβαίνει σε μείζονα ζητήματα και σε κάθε περίπτωση, όταν προδήλως παραβιάζεται το Σύνταγμα, τόνισε ο κ. Αλεξανδρής.

Πρόσθεσε δε, ότι «το Σύνταγμα δεν μπορεί να είναι "λάστιχο", ανάλογα με σκοπιμότητες και ευκαιριακές επιλογές του κοινού νομοθέτη». Είναι αυτονόητο -προσέθεσε- ότι «οι φορείς της δημόσιας εξουσίας οφείλουν να τηρούν και να σέβονται τις συνταγματικές διατάξεις που άπτονται ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, προστασίας προσωπικών δεδομένων, δικονομικών δικαιωμάτων».

Ακόμη, ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων και του ΔΣΑ, επισήμανε ότι «η αναζήτηση της αλήθειας δεν είναι αυτοσκοπός, διότι τότε θα επιτρέπονταν, χωρίς εξαιρέσεις, η αξιοποίηση κάθε μέσου, ανεξαρτήτως του τρόπου κτήσης του» και πρόσθεσε ότι «για τον εντοπισμό όσων έχουν φυγαδέψει παράνομα χρήματα στο εξωτερικό, υπάρχουν ένδικες ενέργειες που προβλέπουν το Σύνταγμα και οι νόμοι, βάσει των οποίων μπορούν να αναζητηθούν αποτελεσματικά τα στοιχεία των οικονομικών εγκλημάτων που ερευνώνται».

Τέλος, στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο κ. Αλεξανδρής σημείωσε ότι το ζήτημα λόγω της σοβαρότητάς του, θα τεθεί στην Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας