Αντίδραση εισαγγελέων στην ανακοίνωση

Αντίδραση εισαγγελέων στην ανακοίνωση

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τις θέσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης, και ειδικότερα του αναπληρωτή υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, συντάσσονται πέντε μέλη του Δ.Σ. της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, τα οποία παραιτήθηκαν διαφωνώντας με τη θέση της Ενωσης κατά της τροπολογίας για τη νομιμοποίηση πάσης φύσεως «λιστών» (π.χ., Λαγκάρντ) ως αποδεικτικών μέσων με σκοπό την πάταξη του οικονομικού εγκλήματος. Η διαμάχη που έχει ξεσπάσει στους κόλπους της Ενωσης, με σημείο αιχμής την επίμαχη τροπολογία, είναι, όπως χαρακτηριστικά έλεγαν αρμόδιες πηγές στην «Κ», «η εκδήλωση της εσωτερικής κρίσης και των προβλημάτων που σοβούν τον τελευταίο καιρό».

Η σύγκρουση ξεκίνησε με την έκδοση σφοδρής ανακοίνωσης από την Ενωση Εισαγγελέων, η οποία διατυπώνει σοβαρές επιφυλάξεις για τη θέσπιση της επίμαχης διάταξης, αφήνοντας αιχμές για σκοπιμότητες του υπουργείου Δικαιοσύνης. Η τροπολογία «δεν αποφεύγει να δημιουργήσει την εντύπωση εργαλειακής χρησιμοποίησης της Δικαιοσύνης για την επίτευξη ορισμένης πολιτικής ή στόχου», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Ωστόσο, πέντε μέλη της Ενωσης, διαφωνώντας με το περιεχόμενο της ανακοίνωσης, παραιτήθηκαν ισχυριζομένα ότι δεν ερωτήθηκαν. Πρόκειται για τους Π. Αδάμη, Ε. Σωτηροπούλου, Α. Παπαματθαίου, Γ. Νούλη και Ι. Παναγόπουλο. Πάντως η Ενωση υποστηρίζει ότι οι παραιτηθέντες είχαν την ανακοίνωση από το Σάββατο το βράδυ και πως μόνο ένας διαφώνησε με το περιεχόμενό της.

Στην «κόντρα» των εισαγγελέων ήρθε να προστεθεί ανακοίνωση του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου και του αναπληρωτή υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, ο οποίος σε ιδιαίτερα καυστικό τόνο διατύπωσε ερωτηματικά για την ύπαρξη εισαγγελικών λειτουργών που δεν επιθυμούν να πληρώνουν «οι κλέφτες και οι φοροφυγάδες». «Δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ πως υπάρχει Ελληνας εισαγγελέας που θα προτιμούσε να μειώνονται δραστικά μισθοί και συντάξεις, και ο ελληνικός λαός να πληρώνει δυσβάσταχτους φόρους, αντί να πληρώνουν τους φόρους τους οι φοροφυγάδες και τις νόμιμες υποχρεώσεις τους οι διαπλεκόμενοι και οι κλέφτες του δημοσίου χρήματος», δήλωσε.

Η δήλωση Παπαγγελόπουλου προκάλεσε νέα ανακοίνωση της Ενωσης, στην οποία τονίζεται η προσήλωση των εισαγγελέων στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς «εντός των πλαισίων και ορισμών του Συντάγματος». Ο κ. Παρασκευόπουλος επεσήμανε ότι για τη χρήση των λιστών ως αποδεικτικών μέσων υπάρχουν προϋποθέσεις «που εγγυώνται τη συνταγματική στάθμιση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή